Tko je šefica Državnih nekretnina? Bivša misica bliska HDZ-u

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Screenshot FB

TRGOVAČKO društvo Državne nekretnine d.o.o. je "100 posto u vlasništvu Republike Hrvatske", ističe se na službenim stranicama ove državne firme, koja je proteklih dana u fokusu javnosti zbog afera dodjele stanova ministru obrane Mariju Banožiću i predstojniku premijerova ureda Zvonimiru Frka-Petešiću.

Čime se točno bave Državne nekretnine? 

Službena stranica opet nudi odgovor: "Državne nekretnine upravljaju stanovima i poslovnim prostorima od komercijalne vrijednosti, rezidencijalnim objektima i ostalim nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske koje su Društvu prenesene na upravljanje od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Društvo je ovlašteno sklapati sve poslove vezane uz djelokrug poslovanja."

Državne nekretnine su jedna od najvažnijih državnih tvrtki

Ta tvrtka upravlja s 1657 poslovnih prostora, osam rezidencija, 4784 stana i pet diplomatsko-konzularnih predstavništava. Oko 137.000 kvadrata pod kontrolom Državnih nekretnina otpada na poslovne prostore, oko 223.000 kvadrata na stanove, 12.000 kvadrata na rezidencijalne objekte, 400.000 kvadrata na parkove i zelene površine, uz više od 5000 artefakata kulturnog značenja.

Riječ je, dakle, o jednoj od važnijih državnih tvrtki, na čije čelo može doći samo provjereni HDZ-ov kadar, u ovom slučaju nekadašnja članica stranke Renata Sabo. Naravno, iz Državnih nekretnina ovih dana dolaze priopćenja u kojima se uvjerava javnost da je sve u redu kada je riječ o luksuznim državnim stanovima koje su Banožić i Frka-Petešić dobili na korištenje.

Renata Sabo je na čelu Državnih nekretnina od 2017. godine, a već tada je bilo prijepora u vezi s tim ispunjava li uvjete natječaja. Naime, da bi netko bio izabran za čelnu poziciju u Državnim nekretninama, prema uvjetima natječaja bilo je potrebno imati "najmanje 5 godina radnog iskustva na rukovodećim položajima". Mediji su propitkivali ispunjava li Sabo taj uvjet.

Bivša misica koja je godinama radila u Hypo banci

Naime, nakon što je u drugoj polovici 1990-ih postala Miss Slavonije, Renata Sabo je završila ekonomiju i zaposlila se u privatnom sektoru, u kojemu je provela 16 godina. 

2001. je započela kao zaposlenica u FRAG-u, tvrtki koja se bavi proizvodnjom ljepila za etikete na pivskim bocama, da bi kasnije prešla u Hypo Alpe Adria banku. Tu je radila kao prodajna menadžerica, pa financijska savjetnica, što po upućenima u bankarski sektor nisu rukovodeće pozicije.

Ipak, Sabo je izabrana za direktoricu Državnih nekretnina u mandatu ministra državne imovine Gorana Marića, a premijer Andrej Plenković je na novinarska pitanja o prijeporima u vezi s njenim izborom lakonski odgovorio da se on time ne bavi.

"Ne znam ništa o tome, pitajte nadležno ministarstvo", poručio je tada premijer Plenković. Sabo je vrlo rijetko istupala u javnosti kao šefica Državnih nekretnina, čak je toliko tajnovita da se na fotoservisima ne mogu naći njene fotografije niti postoje snimke njenih javnih nastupa. 

Živi u Samoboru, s izvanbračnim partnerom posjeduje dosta nekretnina

Prema podacima iz njene imovinske kartice, Sabo nije članica nijedne stranke, no prethodno nije demantirala članstvo u HDZ-u, kada su o tome 2017. izvještavali mediji. Živi u izvanbračnoj zajednici u Samoboru te mjesečno prima neto plaću od skoro 20 tisuća kuna (precizno: 19.861,97 kuna).

Sabo i njezin izvanbračni partner imaju kuću u Samoboru, stan u Ičićima, kuću u selu Klake pored Samobora te još njiva i šuma u svom vlasništvu. U svakom slučaju, ne fali joj nekretnina. Šefica Državnih nekretnina ima 390 tisuća kuna štednje u banci, a u eurima je također uštedjela, i to 20 tisuća eura.

Državne nekretnine: Sabo ima pravo na cjelodnevno korištenje službenog auta

Tijekom svojeg prvog mandata na čelu Državnih nekretnina (o drugom ćemo malo kasnije) Sabo je ostala zapamćena po tome što je jako voljela koristiti svoj službeni auto, čak toliko da ga je redovito vozila doma i parkirala kod svoje kuće u Samoboru. Index je svojedobno objavio fotografiju državne Škode u njenom dvorištu.

>> Državna firma kupila novi auto, direktorica ga stalno vozi i parkira ispred kuće

Na novu Škodu za svoju direktoricu Državne su nekretnine potrošile oko 200 tisuća kuna, a u odgovoru Indexu su ustvrdili da Sabo "ima pravo na cjelodnevno korištenje službenog auta".

>> Državna firma kupila auto vrijedan 200.000 kuna. Nazvali smo ravnateljicu

Ponudili su i objašnjenje zašto novi auto mora biti srebrne metalik boje te imati automatski mjenjač.

"Sva službena vozila Društva iste su boje te se koriste za obavljanje redovitih poslova zaposlenika Društva, a od automobila s automatskim mjenjačem očekuje se povećanje sigurnosti i dugotrajnost te, dugoročno gledano, i ušteda, odnosno poštovanje načela ekonomičnosti", poručili su medijima iz Državnih nekretnina.

Trenutno je vršiteljica dužnosti jer je natječaj poništen

Sabo se za drugi mandat na čelu Državnih nekretnina prijavila 2021., da bi se onda dogodio zanimljiv zaplet. Kako su pisali mediji, nadležno povjerenstvo je zaključilo da nijedan od kandidata ne ispunjava potrebne uvjete, što je uključivalo i aktualnu direktoricu!

Na zatvorenom dijelu sjednice vlade od 28. listopada prošle godine donesen je Zaključak kojim se predlaže Skupštini društva Državne nekretnine d.o.o. imenovanje Renate Sabo za članicu Uprave-direktoricu toga društva do imenovanja člana Uprave-direktora putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci, jer joj istječe mandat 30. listopada 2021.

Državne nekretnine zdušno brane Banožića i Frka-Petešića

Telegram je pisao da je Sabo prepravila svoj životopis u odnosu na onaj koji je predala 2017., a sve s ciljem da zadovolji uvjete novog natječaja za još jedan mandat na čelu Državnih nekretnina. Nacional pak piše da je natječaj poništen kako bi se Sabo ostavilo kao vršiteljicu dužnosti na čelu Državnih nekretnina, dok se ne smisli novi natječaj čije će uvjete ona moći ispuniti, te da Sabo štiti ministar graditeljstva Darko Horvat.

Zato i ne čudi što Državne nekretnine brane Frka-Petešića i Banožića, kao i što su se odlučili obrušiti na zviždačicu Maju Đerek.

Napad na zviždačicu Maju Đerek

Đerek je otkrila kako je Banožić sam izabrao svoj veliki stan u centru Zagreba te da je cijeli taj slučaj išao mimo redovite procedure.

 

>> Državne nekretnine se javile o bivšoj šefici koja kaže da se Banožiću kupovalo peglu

"Potaknuti učestalim medijskim istupima bivše zaposlenice Maje Đerek o poslovanju trgovačkog društva Državne nekretnine smatramo potrebnim još jednom odbaciti navode koje je izrekla na račun Društva, a koji su već više puta javno demantirani. Nadalje, bivša zaposlenica gđa. Đerek kontinuirano iznosi neistine o trgovačkom društvu, a nakon uručenog joj otkaza o radu.

Nadalje, bivša zaposlenica gđa. Đerek kontinuirano iznosi neistine o trgovačkom društvu, a nakon uručenog joj otkaza o radu. Plasiranjem poluinformacija u medije, a koje je trgovačko društvo već više puta javno demantiralo, želi u sudskim postupcima koje vodi protiv Društva priskrbiti bolju poziciju te se s odmakom od godine i pol dana stavlja u ulogu 'zviždačice'", poručili su, između ostaloga, u priopćenju iz Državnih nekretnina.

U svakom slučaju, čini se da se Renata Sabo lijepo ugnijezdila na čelu Državnih nekretnina, da uživa zaštitu vladajućeg HDZ-a jer zna ugoditi važnim kadrovima stranke i da neće tako lako odustati od svoje šefovske pozicije, ispunjavala uvjete za nju ili ne.

Pročitajte više