Tko je sve pomagao Josipi Rimac i kome je sve ona pomagala

Foto: Neva Zganec, Marko Prpic, Patrik Macek, Sasa Miljevic, Sandra Simunovic/PIXSELL, Hina, Fah, Faktograf

U zadnje vrijeme sve češće, gotovo na tjednoj bazi, objavljuju se poruke koje je USKOK-ova optuženica Josipa Pleslić (ex Rimac) razmjenjivala s političkim moćnicima.

Već je dio kolektivne poštapalice postalo njezino dopisivanje s novim šefom DORH-a Ivanom Turudićem, a i tipkanje s Gabrijelom Žalac, koje je iznjedrilo famoznog AP-a.

Nedavno je objavljen i transkript razgovora sa splitskim sucem Silviom Čovićem koje pokazuju da je dogovarala susret koji je u tim trenucima odlučivao o njezinom slučaju. Nešto prije toga, objavljene su i poruke s Olegom Butkovićem, ali i s Goranom Matešićem iz DKOM-a s ciljem da se milijuni srede Večernjem listu.

Vidimo da se radilo o mreži usluga

Sve te poruke govore o filigranski preciznom sustavu, cijeloj mreži usluga, koja za cilj ima korist koja se ostvaruje na temelju političkog utjecaja, pri čemu ne postoji nikakav sram.

>>Nove poruke Josipe Rimac do kraja razotkrile HDZ-ovu državu. Njen muž prijeti

>>Muž Josipe Rimac bijesan zbog objave poruka: "Ne mogu opisati patnju moje supruge"

Sastala se sa šefom suda

Faktograf je u četvrtak objavio poruke koje pokazuju da je Rimac bila nezadovoljna odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz travnja 2018. godine kojom je kažnjena zbog netočnog popunjavanja imovinske kartice te ju je željela osporiti na Upravnom sudu u Splitu. 

>>Nove poruke: Rimac se sastala sa šefom suda koji je tada odlučivao o njoj

Poruke pokazuju kako se 11 dana prije objave nepravomoćne presude Upravnog suda sastala s predsjednikom tog tijela Silviom Čovićem. Taj isti dan Rimac javlja tadašnjoj direktorici Večernjeg lista Andrei Borošić kako je sud poništio odluku Povjerenstva. Potom idućih dana s njome komunicira tko će od novinara raditi tu priču.

Požurivala da Večernji dobije milijune

Faktograf je ovog tjedna objavio i kako je Josipa Rimac kontaktirala tadašnjeg predsjednika Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Gorana Matešića s namjerom da požuri žalbeni postupak.

>>Nove poruke: Rimac sredila milijune Večernjem, oni njoj i Žalac organizirali party

To je učinila kako bi Večernji list, koji je pobijedio na natječaju Ministarstva regionalnog razvitka pod vodstvom Gabrijele Žalac, što prije raspolagao novcem (radi se o 3.7 milijuna kuna) iz natječaja.

Nezadovoljna što Večernji list i dalje čeka rasplet žalbi ostalih ponuditelja, i to mjesecima nakon što je pobijedio na natječaju ministarstva Gabrijele Žalac, tadašnja direktorica Večernjeg Andrea Borošić kontaktirala je Rimac, piše Faktograf.

Kako je sve prošlo u redu, Borošić je otvorila novu WhatsApp grupu, u kojoj su urednici Večernjeg, ali i Žalac i Rimac, kako bi se sve uključene počastilo boravkom u vili u samoborskom gorju s plaćenim cateringom.

Izmjenjivala puse s Butkovićem

>>Nove poruke o uhljebljivanju. Rimac: Srećo, imam zamolbu. Butković: Idem u akciju

Samo nekoliko dana prije objavljene su poruke s Olegom Butkovićem. Faktograf je objavio kako je 2019. godine Rimac preko Butkovića lobirala da se u Institut IGH, tvrtku koja posluje s državom, zaposli sin njene prijateljice iz Knina, što se i dogodilo. Njihova komunikacija o ovom zapošljavanju trajala je tri mjeseca.

Između dogovora o zapošljavanju podobnih Butković i Rimac si usput šalju puse, laskaju jedno drugome, tračaju vodstvo stranke te razmjenjuju mišljenje o tadašnjem kandidatu za ministra uprave Ivanu Malenici...

Butković je rekao da se ne sjeća tih poruka i da je moguće da su fabricirane. Rekao je još nešto bitno. Dodao je: "Vlasnici te tvrtke rekli su da im je zapravo u tom razdoblju trebalo više stručnog kadra, inženjera, pa se i po tome vidi da tu moja uloga nije ni trebala, niti je trebala biti značajna."

"Živio HDZ"

Ima tu još detalja i aktera povezanih s ovim zapošljavanjem, no bitno je istaknuti da je, u trenutku kad se Rimac dopisivala s ministrom Butkovićem, ona isto radila i s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem kako bi u državnoj tvrtki koju on vodi bio zaposlen njen poznanik iz Knina.

Kao i u slučaju s Institutom IGH, i ovdje je njeno lobiranje, ovaj put preko aplikacije WhatsApp, urodilo plodom te je on na kraju i zaposlen. Osobi koja je zaposlena ona piše "Primljen si" te nešto kasnije "Živio HDZ".

Turudić joj davao pravne savjete 

Napisali smo kako su poruke koje je Rimac razmijenila s Turudićem već postale određeni kulturološki fenomen, prije svega njihovo dopisivanje izrazima "radosti" i lipa". Ali ispod te šaljive površine u tim se porukama kriju podaci zbog kojih bi DORH trebao istražiti Turudića. Umjesto toga, on postaje novi glavni državni odvjetnik.

>>Otkrivene stotine poruka Turudića i Josipe Rimac: "Di si radosti?", "Di si lipa?"

Iz objavljenih poruka proizlazi i da je Turudić Josipi Rimac davao pravne savjete itekako bitne za HDZ. Tako mu Rimac piše da joj treba Pravilnik o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Turudić je pita je li "za Tomu", a ona mu odgovara potvrdno. Izgledno je da je "Tomo" zapravo Tomislav Karamarko.

Objelodanjeno je i da je Rimac poslala Turudiću poruku u kojoj piše da je na kavi u zagrebačkom kafiću "s tvojom i mojom sutkinjom". U poruci je pisalo da je "pazi".

 

Objavu tih poruka Plenković je opisao kao "voajerizam" i "upetljavanje u političke odluke onih čija to nije nadležnost". Rekao je i da u porukama "nema ništa strašno", dodajući da je "jedino strašno to što su objavljene".

Dopisivala se i s Brkićem

>>Jasno je tko je "Klokan" iz poruka Josipe Rimac i Vase Brkića

Najspornija po Turudića je ipak prepiska Rimac s Milijanom Brkićem, visokopozicioniranim HDZ-ovcem iz ere Tomislava Karamarka. Ona se u porukama Brkiću požalila da je tih dana dobila uznemirujuće informacije o razvoju istrage protiv sebe pa dodala da joj je Turudić napisao: "Možeš biti mirna, nema privođenja."

Brkić Rimac šalje link na članak o tome da su ona i Turudić bili na kavi. Rimac ga obavještava da je to vidjela i požali mu se da joj ne daju mira. Brkić je potom upućuje da se ubuduće s Turudićem nalazi diskretnije i ne na javnom mjestu.

"Izvoli to sa svojima odradit"

Jutarnji list je pisao kako je tadašnja zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Šibeniku Snježana Bajan od 2016. do 2019. preko Vibera tražila od Josipe Rimac pomoć u napredovanju u Državnom odvjetništvu.

>>DORH: Josipa Rimac razmjenjivala SMS-ove sa zamjenicom općinskog državnog odvjetnika

"Jesi li sve poduzela da ja dobijem ono gori što zaslužujem. Samo i isključivo očekujem da ti to riješiš. Možeš i sad si u prilici" … "Ja kad odem gori 24 sata sam tvoja" … "Zakaži mi kod Plenkovića da mu ja kažem" … "Izvoli to sa svojima odradit… svi u DORH-u znaju da sam otukla onaj grad", poruke su koje je zamjenica državnog odvjetnika slala Josipi Rimac, koja joj je povremeno odgovarala riječju: "Hoćuuuu...."

Tipkanje sa Žalac o AP-u

A tko je AP, postalo je pitanje kojim se bavila cijela država. Stanoviti AP se spominje u porukama koje su razmjenjivale Rimac i Gabrijela Žalac.

>>Procurile poruke Josipe Rimac i Gabrijele Žalac: "Sutra ćemo dogovoriti s AP"

Nedugo nakon što je Europsko tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv bivše ministrice EU fondova i regionalnog razvoja Gabrijele Žalac u aferi Softver, Telegram je otkrio kako dvije HDZ-ovke spominju podršku osobe AP.

"Srećiceeee. Samo hrabro. Vidim da su i ovi u javnoj nabavi išli kontra. Ako ti tamo nešto treba samo me zovi. Za tebe sve." U razgovoru o softveru koji je uslijedio par dana kasnije Gabrijela Žalac poručuje: "Ali gle. Ovo će bit po mom. Što prije."

"Sutra ćemo dogovoriti s AP, i složimo mi kontru", nastavlja Rimac. "Već je on odmah rekao… Ali ja sam ljuta što je on dozvolio ovo. J….e Josipa. Bezveze", odgovara Žalac.

Sređivala državne ispite: "Brat od Gabi polaže"

Još prije ustanovljeno je da je Josipa Rimac pomagala srediti prolazak na državnom stručnom ispitu svojim prijateljima i stranačkim kolegama.

>>Objavljene su poruke kako je Josipa Rimac sređivala državne ispite

Kad joj je, kako proizlazi iz njezinih poruka koje su pronašli istražitelji, bivša ministrica Gabrijela Žalac javila da joj brat polaže državni stručni ispit, Rimac je tu informaciju proslijedila Tereziji Marić, načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave, na koju je također proširena istraga.

"Brat od Gabi polaže", rekla joj je, dodajući da on radi u Gradu Zagrebu i da "malo pripaze", navodi se među dokazima. Brat Gabrijele Žalac, koji inače radi kao pomoćnik pročelnice za energetiku u Gradu Zagrebu, 25. svibnja 2019. doista je položio državni stručni ispit.

Nekoliko mjeseci kasnije, navodi USKOK, Rimac je kontaktirao i poznati zlatar Paško Dodić. Snimljeno je kako ju je nazvao i rekao joj da jedan od vježbenika iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba dolazi na državni stručni ispit.

"Tek je danas dobio literaturu i boji se doći mami doma ako ne položi", objašnjava joj Dodić. Ona nakon toga navodno govori Tereziji Marić da na tog kandidata "pripazi". Dečko je prošao ispit. Navodno se urgiralo i za sina vozača ministra branitelja Tomislava Medveda.

Većina aktera je prošla neokrznuto

Ovdje vidimo da je istraga proširena na dotičnu Marić, no većina drugih aktera koje smo spomenuli u tekstu prošla je neokrznuto. Tu mislimo na teškaše poput Butkovića i Turudića i male ribe koje su se također pokušale okoristiti poznanstvom s Josipom Rimac.

Sama Rimac osumnjičena je u aferi Vjetroelektrane s više osoba, a od kada je pritvorena, istraga je protiv nje više puta proširena. Žalac se tereti da je sklopila štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda, odnosno softvera po kojem afera i nosi ime.

Sud treba donijeti odluku jesu li poruke zakonit dokaz

U slučaju Žalac Visoki kazneni sud je početkom ožujka prihvatio žalbe obrane na raniju odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je poruke smatralo zakonitim dokazom. Županijski sud sad mora donijeti novu odluku.

Visoki kazneni sud zasjedao je i u vezi s Rimac, o njoj odlučuju dva različita vijeća jer se protiv nje vode zasebni postupci. Zagrebački Županijski sud u oba je slučaja odbio prijedloge obrane za izdvajanjem dokaza, no sada je na red došlo odlučivanje o žalbama obrane na tu odluku.

Očito je jedini problem što su poruke završile u javnosti

Dokazi će tako, valjda, biti upotrijebljeni protiv Rimac i Žalac, ali većina drugih aktera iz poruka Josipe Rimac još uvijek nije zahvaćena USKOK-ovim optužnicama, osim što su javno osramoćeni. No pitanje je koliko u ovakvoj strukturi vrijednosti mešetarenje uslugama uopće spada pod nešto što nosi nedopustiv predznak.

Jasno je kako bi u normalnoj državi poruke Turudića i Rimac bile dovoljan razlog da on ne bude prvi progonitelj kriminalaca. U zemlji koju vodi zločinačka organizacija ove poruke, ali i cjelokupni Turudićev opus, nisu nikakav problem.

Jedini problem HDZ-u, može se jasno iščitati iz komuniciranja premijera Plenkovića, jest činjenica da poruke završavaju u javnosti.

Pročitajte više