Tko je talijanski mafijaš koji je danas uhićen u Zagrebu?

Foto: MUP

NA SILVESTROVO su policijski službenici za ciljane potrage Ravnateljstva policije uhitili člana talijanske bande u Zagrebu, osuđenog za dilanje narkotika.

Temeljem europskog uhidbenog naloga Republike Italije uhićen je talijanski državljanin Claudio D'Este, a kod njega su pronađeni krivotvoreni dokumenti s lažnim identitetom.

72-godišnji D'Este iz Venecije morat će odslužiti zatvorsku kaznu od deset godina, tri mjeseca i 16 dana zbog kaznenih djela kriminalna organizacija i trgovanje opojnim drogama.  

Povezan s kriminalnom organizacijom

Claudio D'Este je odavno poznat venecijanskoj policiji, javlja Il Corriere del Giorno. Povezan je s kriminalnom organizacijom iz pokrajine Veneto pod nazivom Mala del Brenta. Osnovao ju je Felice Maniero, a na glasu je kao kriminalna organizacija slične strukture kao Cosa Nostra i Camorra. 

D'Este je u organizaciji bio zadužen za krijumčarenje droge i njenu distribuciju pokrajinom Veneto. Prvi put je uhićen 1976. zbog ilegalnog posjedovanja oružja. 

Od 1981. do 1989. je bio odgovoran za promet kokaina i heroina u ime Manierove organizacije. Ponovno je uhićen 1991., a u zatvoru je proveo šest mjeseci. 

Vodio je kasino u Hrvatskoj

Početkom devedesetih D'Este je preuzeo vođenje kasina u Hrvatskoj. U 1997. je na graničnom prijelazu opet uhićen zbog međunarodnog krijumčarenja droge. Vrijeme suđenja proveo je u pritvoru, a sudovi u Veneciji i Trstu su ga nepravomoćno osudili na nekoliko zatvorskih kazni u trajanju od 17 godina i deset mjeseci.

Do travnja 1999. godine odslužio je dio kazne te je ranije pušten iz zatvora. Odmah je pobjegao, onemogućivši provođenje ostatka kazni koje su u 2000. postale pravomoćne. Lociran je nedavno, u prosincu 2018. godine, u Hrvatskoj. 13. prosinca izdan je europski uhidbeni nalog protiv njega.

Uhićen u Zagrebu

Tijekom božićnih praznika D'Estea i njegovu obitelj po Zagrebu su pratili policijski službenici za ciljane potrage Ravnateljstva policije. Uhićen je dok je s obitelji na Silvestrovo napuštao stan u Zagrebu. 

"Uhićenik je u Republici Italiji osuđen kao pripadnik kriminalne organizacije te zbog činjenice kako je s drugim supočiniteljima s kojima se udružio radi počinjenja kaznenih djela, protupravno kupovao, prevozio, posjedovao, nudio/davao, prodavao i distribuirao velike količine heroina i kokaina", javljaju iz policije.

Tijekom 2018. godine policijski službenici za ciljane potrage Ravnateljstva policije locirali su i uhitili 24 osobe s liste najtraženijih bjegunaca u Europi, pa i šire, dok je Služba za međunarodnu policijsku suradnju temeljem realizacije europskog uhidbenog naloga predala drugim državama članicama Europske unije više od 80 traženih osoba. 
 

Pročitajte više