Tko je Turčinov? Novac građana trošio u bordelu pa primio nagradu za "naj je*ača"

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

TONI TURČINOV, načelnik Murtera, danas je uhićen i pretražuju mu kuću.

"Mogu vam potvrditi da je uhićen i da traje pretraga njegove obiteljske kuće te da sam ja njegov izabrani branitelj. Ne znam još za što ga se sumnjiči, je li ono o čemu se pisalo u medijima (plaćanje službenom karticom Općine u bordelu u Austriji) ili nešto drugo. On bi danas trebao biti doveden na ispitivanje u DORH u Split pa bismo tada trebali znati više", rekao je za Index njegov odvjetnik Fran Olujić.

Turčinova se također tereti da je općinski novac trošio na privatne posjete restoranima i na putovanja te da je njime plaćao cestarine i gorivo. Najpoznatiji trošak načelnika Murtera koji su platili građani je onaj koji je imao u bordelu u Austriji. Podsjećamo, u bordelu je potrošio 1560 eura javnog novca peglajući službenu karticu.

Turčinov, za čije se trošenje proračunskog novca u klagenfurtskom bordelu La Cocotte doznalo, od lipnja 2016. godine načelnik je općine Murter-Kornati. 

Prije nego što je Telegram otkrio da je triput upotrijebio službenu karticu za plaćanje u tom klubu, a Turčinov se pravdao da je sva tri puta mislio da je to njegova privatna kartica, načelnik nije imao puno medijskih istupa. Značajniju pozornost je zadnji put dobio u srpnju 2019. godine, kad je organizirao Kroasan party. Cilj zabave bio je ukazati na to da je to pecivo na Murteru tri puta skuplje nego u Zagrebu. 

>>Načelnik općine u bordelu u Austriji na službenu karticu potrošio 1560 eura

Organizirao Kroasan party

"Žalosno je da kad dođe sezona, cijene u svim dućanima skoče za 40 posto. Žalosno je da jedan kroasan dođe u Zagrebu 3 puta manje nego u Murteru (...) Nitko se iz države nije sjetio kako pomoći otocima", ukazivao je tada Turčinov, inače agronom po struci. Prije nego što je postao načelnik, bio je voditelj odjela hortikulture Komunalnog poduzeća "Murtela" iz Murtera. Prije toga je radio u Vrtnom centru Zagreb.

>>Načelnik Murtera dijelio "besplatne" kroasane, spomenuo je i svoju plaću

Prema podacima iz imovinske kartice, načelnička plaća mu je 9936 kuna neto, odnosno 13.226 bruto. U jeku priče s kroasanima Turčinov se za portal Šibenik.in požalio i na vlastitu plaću.

"S načelničkom plaćom jedva izađem na kraj"

Kazao je:

"Podijelili smo 250 kroasana, a akciju smo pokrenuli jer smo vidjeli da su cijene hrane do 40 posto više na otocima. Razmišljam kako ljudi prežive ova tri mjeseca, ja s načelničkom plaćom i troje djece jedva izađem na kraj", izjavio je prije tri godine. Logično je onda zapitati se kako bi s tom plaćom platio račun u austrijskom bordelu od 1560 eura, odnosno 11.700 kuna, što je više nego njegova mjesečna plaća.

Ima OPG koji dobiva lijepe poticaje

Turčinov je i vlasnik OPG-a domišljato nazvanog OPG Toni Turčinov. S obitelji proizvodi kreme od smilja, kantariona, lavande, kadulje i nevena. U imovinskoj kartici piše da je dobio subvenciju Agencije za plaćanje u poljoprivredi u iznosu od 300.000 kuna neto jednokratno. Navodi se i godišnja subvencija iste agencije u iznosu od 6450 kuna. Za obje piše da je svrha: "poticaj (potpora) poljoprivrednoj ili drugoj djelatnosti".

Prešao u HDS jer se ta stranka više drži crkvenih okvira

Danas nezavisni Turčinov bio je član Hrvatske seljačke stranke. Iz nje je 2017. godine prešao u HDS, Hrvatsku demokršćansku stranku. Za Šibenski portal tada je izjavio da se odlučio za promjenu jer se nova stranka više drži crkvenih okvira. 

"Osnovni razlog je loša politika HSS-a koja se vodi. Mislim da je za Općinu Murter puno bolje da bude u formaciji HDS-a, koji je svjetonazoru sličan HSS-u, ali se drži crkvenih okvira. Najvažniji su nam čovjek i obitelj", izjavljivao je prije koju godinu posjetitelj bordela. 

Ruganje i bahatluk i nakon što su istražitelji došli u Općinu

Ne samo da Turčinov nije pokazao kajanje zbog toga što je novac građana trošio u bordelu nego se svemu i rugao. I to nakon što su istražitelji prošlog ljeta došli u njegovu Općinu.

Murterska Udruga Kučerosi načelniku je sredinom ljeta dodijelila nagradu "numero uno", odnosno "nagradu za najboljeg je*ača". Riječ je o, kako pišu, priznanju koje se dodjeljuje osobi koja je "okrenula najviše žena preko ljeta". Turčinov je nagradu nasmijan primio. 

Na svečanoj sjednici u rujnu dijelio je priznanja građanima.

Telegram je objavio da je Turčinov u listopadu u lokalnom klubu na Muteru rastrgao majicu. "Naš načelnik više nije na bolovanju i na štakama, nego dapače u noćnom provodu. Snimljen je kako trga majicu sa sebe", javili su izvori portala i dodali da je Turčinov redovan gost u tom klubu svaki vikend.

Indexov uhljeb godine

Za kraj spomenimo da su čitatelji Indexa upravo Turčinova prije mjesec i pol izabrali za uhljeba godine. 

Pročitajte više