Tko je vlasnik ilegalnog kluba u zgradi Ministarstva? Osnovao udrugu za zaštitu djece

Vlasnik ilegalnog kluba u zgradi Ministarstva zdravstva na zagrebačkom Ksaveru, u koji su u nedjelju ujutro upali specijalci, 52-godišnji je Krešo Leboš. U njegovom je klubu specijalna policija zatekla 21 osobu koja je u tom trenutku prisustvovala jednom od njegovih aftera, a kod posjetitelja i u prostorijama te udruge pronađena je droga.

Leboš je u zgradi Ministarstva imao registriranu Udrugu za kulturu i sport mladih Zagreb, koja mu je služila kao paravan za ilegalni noćni klub. Najave za događaje objavljivao je na društvenim mrežama, a Index doznaje da je u posljednjih pet godina, koliko je klub postojao na toj adresi, na pojedine događaje znalo doći i po nekoliko stotina posjetitelja.

>> Voditelj ilegalnog kluba u Zagrebu ide u pritvor. Gostima omogućavao drogiranje

O klubu se dva puta pisalo u medijima, prvi put tijekom korone, kada su se tamo unatoč lockdownu održavali partyji, a drugi put prije dva mjeseca, kada je Index objavio da je tamo na jednom afteru preminuo muškarac. No čini se da je Leboš unatoč tome nastavio s organizacijom glazbenih događaja.

 

Registrirao dvije udruge za mlade i jednu firmu za svašta

Osim udruge, na Leboševo je ime osnovana i firma Tvornica glazbe j.d.o.o. Popis registriranih djelatnosti je podugačak, među ostalim, navode se razne ugostiteljske djelatnosti, informacijske usluge, razne turističke djelatnosti, nekoliko vrsta prijevoza i dizajna, iznajmljivanje vozila, nekretnine... No od 2018. godine do danas nema dostupnih financijskih izvješća.

Leboš također ima registriranu udrugu Krš i maslina, za koju se navodi da je usmjerena na poticanje "svojih članova i građanstva, posebno mladeži, na aktivno bavljenje na svim područjima umjetničke djelatnosti". Na Facebook stranicama udruge može se vidjeti da je organizirala partyje u Jezerima na Murteru, a na nekim najavama događaja kao jedan od DJ-eva naveden je i sam Leboš. Nije poznato jesu li ta događanja bila legalna.

Što se tiče udruge koja je bila registrirana u zgradi Ministarstva na Ksaveru, navedeno je da je osnovana 2019. godine "u cilju zaštite djece, mladeži i obitelji te promoviranja kulture i zdravog načina življenja". Među djelatnostima udruge navedeno je "organiziranje glazbenih i dramskih programa, rekreativnih aktivnosti, predavanja, seminara i javnih tribina u svrhu promoviranja zaštite djece, (...) organiziranje humanitarnih akcija, edukativnih i kreativnih radionica i programa za djecu i mladež".

Vlasnik raznih klubova i DJ

Kako doznaje Index, Leboš je klub Sound Factory u zgradi Ministarstva otvorio drugi put. Prvi je put klub istog naziva otvoren u zgradi zagrebačkog Paromlina, u kojoj Grad Zagreb planira otvoriti knjižnicu, a nakon toga se preselio na Ksaver.  

Leboša se također povezivalo sa zagrebačkim klubom Gjuro2, a 2017. godine bio je jedan od osnivača kluba Vaj Faj na zagrebačkom Stenjevcu. Osim što je bio vlasnik klubova, Leboš se u medijima spominje i kao zagrebački DJ.

U klub se dolazilo prema posebnim uputama

Leboš je nakon racije uhićen, a sudac istrage odredio mu je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. S njim je uhićen i 58-godišnji Jadranko Požun, za kojeg DORH navodi da je u klubu bio zaposlen kao redar.

DORH je opisao da se u klub dolazilo prema posebnim uputama, a Index doznaje da je Požun preko videonadzora gledao tko se skuplja pred vratima kluba te otključavao ulaz nakon vlastite procjene posjetitelja. Također doznajemo da je takav sustav uveden nedavno, a da se prije u klub moglo ulaziti bez provjera.

Posjetitelji su za događaje mogli doznati preko društvenih mreža, a oni bi često počinjali u ranim jutarnjim satima, kada se zatvore ostali klubovi, i trajali do popodnevnih sati.

Partyji u pandemiji

O klubu Sound Factory opširno se pisalo u vrijeme pandemije, kada su se tamo, nedaleko od ureda ministra zdravstva Vilija Beroša, bez ograničenja odvijali glazbeni događaji unatoč zabrani okupljanja. Nakon što se ime kluba počelo povlačiti po medijima, oglasio se Leboš.

"Povodom neprovjerenih napisa u medijima gdje se poziva na linč i 'drukanje' od strane građana, u ime Udruge odgovorno izjavljujem: Udruga Zagreb nije noćni klub ili skupina nasilnih konjokradica, već legitimno udruženje građana u svrhu promicanja zajedničkih interesa, konkretno alternativne glazbene scene, i kao takvi djelujemo javno i transparentno u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama i zakonima RH.

U prilog tome posjedujemo zapisnik o obavljenom inspekcijskom nadzoru na dan 24. listopada od 2:45 do 3 sata, gdje su ustanovili da nema nepravilnosti u djelovanju Udruge Zagreb te su nam dozvolili nastavak održavanja. Sloboda narodu!" rekao je za RTL.

Državni inspektorat već postupao

Načelnik PU zagrebačke sada je za RTL rekao da je akcija provedena u suradnji s Inspektoratom, koji je već ranije postupao u klubu. "Policija je napravila dobar posao s Državnim inspektoratom. I ranije je u tom klubu bilo postupanja, ne samo od strane policije nego se zajedno postupalo s inspektorima Porezne uprave i Državnog inspektorata. Svatko je odradio svoj dio posla.

Imali smo rezultate vezano za zapljenu droge i u sferi prekršaja i u sferi kaznenog djela. Zatekli smo i osobe za kojima se tragalo. Rezultate su imali i Državni inspektorat i Porezna uprava te su utvrđene neispravnosti. Tako da ne stoji teza da se ranije nije postupalo u tom klubu. Koliko ja znam, jedno vrijeme je taj prostor bio i zatvoren", rekao je Marko Rašić.

Smrt i tučnjava s teškom tjelesnom ozljedom

Kad je riječ o smrti u ožujku, prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli nakon događaja iz više neovisnih izvora, muškarcu nije bilo dobro nekoliko sati prije dolaska hitne pomoći te je navodno neko vrijeme mrtav proveo na kauču prije nego što je pozvana hitna.

Pretragom Leboša u sudskom registru, Index je došao i do jedne optužnice u kojoj se navodi da je u ilegalnom klubu Sound Factory došlo do tučnjave, a četvorica mladića optužena su za nanošenje teške tjelesne ozljede. U optužnici mladićima stoji da se napad dogodio u prostorijama kluba te da je prostor kluba bio pod videonadzorom.

U toj se optužnici također navodi da su se na sudu kao svjedoci pojavili Krešimir Leboš i Jadranko Požun, i to nakon što je sud u više navrata od Leboša tražio spise koje im on nije htio dostaviti. Požun je tom prilikom sudu rekao da je tamo "volontirao u smislu da je pazio da ne dođe do eventualnih nereda" te kako je u to vrijeme "u objekt mogao ući bilo tko", odnosno da se nije radilo o privatnoj zabavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.