Tko je vozač u čijem je kamionu pronađeno 39 leševa?

Foto: Facebook/Mo Robinson

DANAS je u prikolici kamiona u Essexu u Engleskoj otkriveno 39 mrtvih tijela.

Vozač kamiona koji je prevozio leševe je 25-godišnji Mo Robinson iz Sjeverne Irske. Uhićen je pod sumnjom na ubojstvo vezano uz smrt 39 ljudi.

Tijek događaja mogli ste pratiti kroz cijeli dan na Indexu.

Facebook profil mu je prepun slika kamiona, objavio je i kabinu kamiona kojim je prevozio leševe

Njegov Facebook profil prepun je fotografija kamiona, uključujući i nedavne fotografije kabine kamiona kojim je prevozio leševe.

Njegovi bližnji su šokirani

U Robinsonovom domu, u Portadownu na jugoistoku Sjeverne Irske, vlada šok. Brat Robinsonove djevojke vidno se tresao rekavši kako se s njim nisu čuli neko vrijeme i nisu znali što se događa. Žena koja je iz kuće skupljala odjeću i pse nije željela ništa komentirati, javio je Belfast Live s terena.

Sjevernoirska policija potvrdila je da surađuje s policijom Essexa u istrazi zločina. Kamion koji je Robinson vozio registriran je u Bugarskoj na tvrtku čija je vlasnica žena iz Irske. 

"Ovo je tragičan događaj u kojem je živote izgubio velik broj ljudi. U tijeku je istraga kako bismo utvrdili što se dogodilo. U tijeku je identifikacija žrtava. Vjerujemo da je kamion stigao iz Bugarske u subotu, 19. listopada. Vozač kamiona je uhićen i u pritvoru je. Nakon što smo primili dojavu o pronalasku kamiona, stigli smo na mjesto događaja. Sve osobe koje su se nalazile u kamionu bile su mrtve", kazali su iz policije.

Belgijsko državno odvjetništvo otvorilo je istragu.

"Čini se da je kontejner prešao preko Belgije i ukrcan je na brod u Zeebrugesu", rekao je glasnogovornik Eric Van Duyse i dodao da nije poznato koliko vremena je bio u Belgiji.

Kako javljaju britanski mediji, navečer je na sigurnoj lokaciji Tilbury Docks gdje je kamion premješten, započela identifikacija žrtava.

Otkrili su ga ljudi iz susjedstva

Guardian je naveo lokalne policijske i društvene izvore koji su pomoću fotografija na Facebooku zaključili da bi vozač mogao biti Robinson.

Johnson je zgrožen

Britanski premijer Boris Johnson reagirao je na Twitteru na stravičan slučaj. 

"Zgrožen sam tragičnim incidentom u Essexu. Redovito primam najnovije informacije od policije kako bismo utvrdili što se točno dogodilo. Moje misli su sa svima koji su preminuli i njihovim bližnjima", napisao je.

O tome je govorio i u parlamentu.

"Ovo je nezamisliva tragedija, srce mi je slomljeno. Misli i molitve svih članova parlamenta su s onima koji su izgubili živote i s njihovim bližnjima. I dalje nastavljamo veliku istragu kako bismo otkrili što se dogodilo", kazao je britanski premijer.

Prije četiri godine u Austriji je pronađen 71 mrtav migrant

Ovaj današnji slučaj podsjeća na tragediju 71 migranta koji su bili pronađeni u kamionu hladnjači na austrijskoj autocesti u kolovozu 2015., u jeku migrantske krize. Bili su to migranti iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Vlasti su razotkrile mrežu krijumčara ljudima koju je vodio Afganistanac u dobi od tridesetak godina. Žrtve su htjele otići u Njemačku, a ukrcale su se u Mađarskoj nedaleko od granice sa Srbijom.

Nagurani u samo 14 metara četvornih, ugušili su se u manje od tri sata. Kamion je pronađen sutradan napušten na rubu austrijske autoceste u blizini Parndorfa, na mađarskoj granici. Mađarsko pravosuđe osudilo je na doživotni zatvor četvoricu glavnih krijumčara iz te mreže.

Prije dvadeset godina policija je pronašla 58 mrtvih kineskih migranata u kontejneru u engleskoj luci Dover.

Pročitajte više