Tko je Vučiću dao podatke o maloljetnom ubojici i njegovim roditeljima?

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je tijekom presice održane zbog masakra u OŠ Vladislava Ribnikara u Beogradu iznio detalje istrage, čitao medicinsku dokumentaciju maloljetnika odgovornog za pucnjavu, otkrio da maloljetni ubojica ima sestru, čime se bave njegovi roditelji te kakvi su odnosi u obitelji.

Postavlja se pitanje tko mu je dao te podatke i hoće li tužiteljstvo reagirati, piše N1 Srbija.

Odvjetnik: Vučić radio suprotno od onog što bi pravi predsjednik države napravio u ovakvoj situaciji

"Pravi predsjednik države u ovakvim situacijama izjavi sućut obiteljima preminulih, pozove institucije da rade svoj posao i zašuti. Aleksandar Vučić je radio suprotno od toga", govori odvjetnik Nikola Lakić za N1 Srbija.

Vučić je govorio sat vremena te je u danu kada je cijela Srbija šokirana tragedijom u beogradskoj osnovnoj školi, u kojoj je ubijeno osam učenika i zaštitar, mnoge ostavio bez teksta.

"Ja sam bio šokiran čitavim događajem, nisam očekivao da ću biti šokiran i konferencijom predsjednika države, moram priznati", kaže marketinški stručnjak Igor Avžner.

Vučić otkrio iskaz dječaka

"Na informacijama koje je predsjednik iznio na konferenciji za medije pozavidio bi mu i najbeskrupulozniji tabloid", piše N1 Srbija. Vučić je otkrio što su roditelji dječaka koji je ubio ljude u školi po zanimanju i koliko zarađuju.

"Ovi ljudi su veoma dobrostojeći. Creme de la creme našeg društva", rekao je Vučić. Potom je portret obitelji maloljetnika opisao zalaženjem u njihove privatne odnose tako što je prepričao iskaz dječaka policiji.

"Ne može se reći ni da su se svađali ni da su se tukli. Samo je rekao da su stalno od njega tražili bolje rezultate", rekao je predsjednik Srbije. Nakon toga je kazao da je otac dječaka "napravio jedan prekršaj u životu".

Detaljno čitao medicinski izvještaj dječaka

Vučić je prekršio Zakon o zaštiti podataka i o pravima pacijenata kada je detaljno čitao medicinski izvještaj dječaka. Odvjetnik Lakić kaže da je Vučiću te podatke mogao dostaviti samo onaj tko raspolaže tom dokumentacijom.

"Tko god da je, on je kazneno odgovoran jer to nije smio napraviti. Ti podaci mogu se dostaviti samo po odluci suda", govori Lakić. Marketinški stručnjak kaže da se na kraju Vučić iz nepoznatih razloga osvrnuo na Kosovo.

"Miješati te stvari... Mislim da je to nedopustivo, ne samo s komunikacijskog aspekta, nego i s ljudskog", rekao je Avnžer za N1 Srbija. Upitan zašto je Vučić izabrao ovakav način komunikacije u danu najveće tragedije u Srbiji, Lakić odgovara:

"To je samo iz jednog banalnog razloga, da bi se on kao politička hijena ponašao u cijelom ovom postupku i kako bi skupljao političke bodove u ovom tragičnom događaju. Možda mu to ne može donijeti bodove, ali mu ih može odnijeti."

O odgovornosti

"Jer ako je dječak sve ovo planirao, ako mu je obitelj bogata i ako su priče o vršnjačkom nasilju netočne, kako tvrdi ministar obrazovanja, valjda to znači da odgovornosti sustava i nema? Tu odgovornost pokušao je u više navrata tijekom jednog sata naći predsjednik države, ali bezuspješno", piše N1 Srbija uz navođenje Vučićevih citata.

Rekao je da će doći i do "naše odgovornosti" pa da će se vratiti na kraju na to gdje je odgovornost svakog pa i njegova. "Što se tiče odgovornosti... Svatko svoju odgovornost", rekao je.

Pročitajte više