Tko kaže da se kriminal ne isplati?



JURICA PRSKALO i Marijo Lovrinčević i dalje dobivaju plaću od Hrvatskih autocesta! Iako više nisu članovi Uprave, oni su i dalje na HAC-ovoj platnoj listi, a niti optužba da su oštetili firmu za 22 milijuna kuna nije bila dovoljan razlog za otkaz!

> Farbanje tunela: Petorka iz HAC-a i Skladgradnje ostaje u pritvoru još mjesec dana

Bivši članovi Uprave koji se terete da su pogodovali Skladgradnji i zbog toga završili u pritvoru u Remetincu dobit će tako iste privilegije kao i svi ostali radnici HAC-a, što znači da im u zatvor stižu i božićnice! Ista stvar, naravno, vrijedi i za inženjera Željka Kandžiju i direktora Sektora za građenje Gorana Legca, koji su također završili u pritvoru.

Svoj četvorici, kao i direktoru Skladgradnje Slavenu Žužulu, pritvor je jučer produžen dok se nastavlja ispitivanje svjedoka i očekuje vještačenje kojim bi se trebalo dokazati da je farbanje tunela Sv. Rok i Mala Kapela plaćeno nekoliko puta više od tržišne cijene. Državno odvjetništvo smatra da protiv petorke ima dovoljno dokaza da ih proglasi krivima, ali četiri uhićena zaposlenika HAC-a i dalje prima plaću iz državnog proračuna.


I puno manji prijestupi radnika dosad su u Hrvatskim autocestama bili dovoljan razlog za izvanredni otkaz, tvrde nam naši izvori iz HAC-a. Zapravo, direktorica pravnog sektora Marijana Raguž (koja je i sama zaposlena bez potrebnih kvalifikacija) na njima je inzistirala. Ali, u ovom slučaju se nikome ne žuri potpisati otkaze Prskalu i Lovrinčeviću!

Krivotvorenje svjedodžbe ne može, krađa 22 milijuna kuna može

Index raspolaže recentnim primjerom radnika koji je dobio izvanredni otkaz u svibnju ove godine. Riječ je o radniku koji je bio zaposlen kao blagajnik na Naplatnoj postaji Benkovac, a izvanredni otkaz mu je uručen nakon što je optužen da je krivotvorio svjedodžbu o srednjoškolskom obrazovanju.

"Neovisno o činjenici što će o tome da li je radnik počinio kazneno djelo iz čl. 311. KZ "Krivotvorenje isprave" tek odlučivati nadležni sud, poslodavac smatra da i prije takvog postupka i neovisno o ishodu tog postupka radi zaštite svojih interesa ne može zadržati radnika na radu na radnom mjestu za koje postoji osnovana sudnja da nema potrebnu kvalifikaciju", stoji u obrazloženju otkaza koji je potpisao tadašnji šef HAC-ove Uprave, a danas stanovnik Remetinca, Jurica Prskalo.

Poruka koju Hrvatske autoceste ovim šalju u javnost sasvim je nedvosmislena - krivotvorenje svjedodžbe se ne može tolerirati i više je nego dovoljan prijestup za izvanredni otkaz, dok je krađa 22 milijuna kuna znatno manji prijestup! Ne može biti opravdanje niti što se pritvoreni šefovi HAC-a ne mogu očitovati o optužbama jer su u pritvoru, o čemu svjedoči sljedeći odlomak iz obrazloženja otkaza blagajniku s navodno lažnom svjedodžbom:

"Radniku poziv na iznošenje obrane nije dostavljen jer se radnik prema saznanju neposredno nadređene osobe nalazi na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan pa s obzirom na to, kao i na razlog otkazivanja, poslodavac smatra da postoje okolnosti zbog kojih nije ni opravdano očekivati od poslodavca da radniku omogući iznošenje obrane".

Da su dobili izvanredni otkaz, ne bi dobili otpremnine

Zašto pritvoreni šefovi HAC-a nisu dobili izvanredni otkaz u zakonskom roku od 15 dana nakon dana nastanka okolnosti na kojima se odluka o izvanrednom otkazu temelji (u ovom slučaju od dana pritvora)? Naši izvori u HAC-u smatraju da je razlog vrlo prizeman - u slučaju izvanrednog otkaza, ne bi im morale biti isplaćene otpremnine koje su im zagarantirane menadžerskim ugovorima! S druge strane, u slučaju redovnog otkaza (koji je sada zapravo jedina opcija) njihovi bankovni računi osjetno će se podebljati bogatim otpremninama. Tko kaže da se kriminal ne isplati?

Pročitajte više