Marić jutros govorio o novim porezima, Ministarstvo ga demantira. Tko laže?

Foto: Pixsell/Goran Stanzl/Ministarstvo financija

MINISTAR financija Zdravko Marić danas je prilikom gostovanja u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija najavio uvođenje novog poreza na automobile.

"Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 12 i pol godina. Rezultat je to poglavito recesije, vozni park je zastario."

"Jako dobra cestovna infrastruktura"

"Tri četvrtine vlasnika automobila ne plaćaju porez na cestovna motorna vozila, što znači da su im automobili stariji od 10 godina", rekao je Marić, objašnjavajući kako se mijenja klima u proizvodnji automobilske industrije te kako "našu jako dobru cestovnu infrastrukturu" treba pratiti i kvaliteta prijevoznih sredstava.

Index je prenio Marićevo gostovanje, stavivši naglasak na najvažniju činjenicu Marićeve priče. Onu da je praktički najavio uvođenje novog poreza, i to na vlasnike automobila starijih od deset godina.

>> Marić najavio novi porez na automobile

Ministarstvo demantira izjave

Uskoro se javilo i samo Marićevo ministarstvo. U priopćenju su naveli kako Marić nije najavio novi udarac na džepove poreznih obveznika.

"Ministar financija nije najavio uvođenje bilo kakvog novog poreza, niti povećanje postojećeg poreznog tereta na motorna vozila te je izvlačenje drugačijih zaključaka iz izjava ministra Marića tendenciozno i zlonamjerno", piše na službenim stranicama Ministarstva.

Marićeve izjave iz HRT-ove emisije prenosimo u cijelosti, sami procijenite tko tu laže.

Procijenite tko laže

"Rezultat poglavito i recesije, koja je bila dosta duga i duboka u Hrvatskoj, je činjenica da je hrvatski vozni park dosta zastario. Mi danas imamo situaciju da tri četvrtine vlasnika automobila ne plaća godišnji porez na cestovna vozila. A tko ga ne plaća? Oni koji imaju auto stariji od 10 godina. Dakle, prosječna starost je 12 i pol godina. Naša ideja je, između ostalog, da kroz zakonske izmjene, koje već jesu u zakonima i čekaju suglasnost Europske komisije, napravimo iskorak prema zanavljanju voznog parka. Vjerujte, to nije samo segment koji gledamo iz perspektive proračunskih sredstava. Da će ljudi danas-sutra ponovo početi kupovati automobile pa da ćemo imati ulaganje više novaca. Imamo tu element zaštite okoliša, gledajte trendove, gledajmo, pa ako hoćete, dijelom i direktive. Uzmimo pojedinačne zemlje, krenuvši od najvećih i gospodarski najjačih, kao što je Njemačka, gledajmo u kojem smjeru one idu. S druge strane, imamo i sigurnosni aspekt. Imamo, po meni, jako dobru mrežu. Maloprije je bio kolega Butković koji je govorio o Pelješkom mostu. Dakle, imamo jako dobru cestovnu infrastrukturu, ali naravno, to treba pratiti i sama kvaliteta prijevoznih sredstava.


Na upit novinarke možemo li očekivati da će se značajnije porezno rasterećivati kupnja novih auta, posebno električnih, kako bi se potaknulo ljude da kupuju nove i ekološki prihvatljivije automobile, Marić je rekao kako nisu to predvidjeli u postojećim propisima.

"Moramo o tome apsolutno razmišljati"

"Zasada, naravno, to nismo u postojećim zakonskim propisima predvidjeli, ali naravno da tzv. zelenim porezima, ako ih možemo tako kolokvijalno nazvati i staviti pod istu kapu, o tome isto treba voditi brigu i tu će biti prostora. Tim više što se Hrvatska počinje, s obzirom na sjajne pojedince, koji su uspjeli Hrvatsku staviti na mapu automobilske industrije, kao što je Rimac. Uzevši u obzir i takve elemente, moramo o tome apsolutno razmišljati. Da me ne bi krivo shvatili, napravit ćemo pozitivne iskorake i to smo nešto najavljivali kod nabave rabljenih automobila, ali mislim da trebamo paralelno vući, ali opet ponavljam podatak da je prosječna starost auta 12 godina", rekao je Marić.

Vi znate da je krenula rasprava da razvijene zemlje Zapada razmišljaju o tome da se potpuno bace na proizvodnju električnih automobila i već sad se javlja strah da ćemo mi postati destinacija gdje će upravo te zemlje plasirati svoje rabljene automobile koji nisu ekološki prihvatljivi. Kako to spriječiti, to se može upravo ovim poreznim metodama?


"Između ostalog. Mislim da vam je pitanje na mjestu i to je tema o kojoj trebamo voditi prave rasprave. I brzo djelovati jer to je već tu. Ne možemo to sad u džep pa godinama raspravljati o tome. Da nas ne bi netko krivo shvatio i rekao 'Opet se pogoduje ovome i onome'. Nema pogodovanja. Moramo gledati situaciju u kakvoj trenutno jesmo. Ako su neminovno i evidentno trendovi takvi, a opet imamo situaciju da imamo domaćih igrača koji su postali relevantni na globalnom tržištu, onda je to sigurno iz perspektive Hrvatske 'win-win'. A porezni segment? Mi smo tu. Mi ćemo poduprijeti cjelokupnu problematiku, ali ne možemo biti jedini. Ne možemo bez sinergije s drugima", rekao je Marić.




 

 

Pročitajte više