RAT U UKRAJINI

Tko su i što rade volonteri koji su se priključili ratu u Ukrajini?

Foto: EPA

VIŠE od 20 tisuća volontera iz 52 države izrazilo je želju za priključivanje ratu u Ukrajini, objavilo je tamošnje ministarstvo obrane protekli vikend. CNN je razgovarao s nekolicinom volontera u Ukrajini. Napominju kako svi volonteri prođu određeni trening. Dio ih može pružiti pomoć na bojišnici, dok ostali možda uopće neće svjedočiti sukobima.

Među njima je 25-godišnji Brian iz Minnesote, koji je dvije godine proveo u Okinawi, u Japanu, gdje je služio kao dio američkih marinaca. "Moram li umrijeti kako bih zaštitio te ljude, umrijet ću", rekao je za CNN.

Šveđanin Oskar nije prošao vojnu obuku. "Ovdje smo kako bismo pomogli. Nadam se da će završiti prije nego što se približimo bojišnici, prije nego što budemo morali pucati ili nekome medicinskim sredstvima spašavati život. Bilo bi to najbolje za sve", rekao je Oskar.

Velik dio volontera možda nikada neće biti na bojišnici

Kanađanin David kazao je da je sposoban popraviti gume kako bi ukrajinska ratna vozila mogla djelovati. "Ako je crno, okruglo i napravljeno od gume, mogu pomoći", poručio je. Roman, još jedan sugovornik zadužen za provjeravanje biografije volontera, kazao je kako dobrovoljci mogu biti opasni.

Bivši američki marinac Sky Barkley smatra da se rat u Ukrajini ne može usporediti s borbom protiv ISIS-a. "Govorimo o ogromnoj količini projektila koji se lansiraju diljem zemlje, sposobnosti Rusa da dosegnu stotine i stotine kilometara i ubiju s takvih udaljenosti", izjavio je Barkley.

"Želim pomoći tim ljudima. Ne smatram svoj život vrjednijim od njihova", dodala je Maddie Hayes, medicinska sestra koja je služila u Iraku.

Dobrovoljci dobivaju ograničen trening

CNN je objasnio kako je obuka koju ukrajinska vojska može pružiti dobrovoljcima ograničena, odnosno dobiju od tri do 14 dana osnovnog treninga. Oni koji se žele pridružiti borbi moraju potpisati godinu dana dugu privrženost.

Ukrajinske vlasti naglasile su da ovo "nije poziv za avanturiste ili vikend-ratnike", već "služenje borbi protiv velike i nemilosrdne vojske". Rusi pak dobrovoljce smatraju plaćenicima, a državljani Sjedinjenih Američkih Država mogli bi se suočiti s kaznenim progonom, zarobljavanjem ili smrću. SAD, poručile su državne vlasti, svoje državljane neće moći evakuirati iz Ukrajine.

 

Pročitajte više