Tko su Kristovi legionari, red u kojem je silovano i zlostavljano 175-ero djece?

Marcial Maciel Foto: EPA

PREMA izvješću koje je 21. prosinca, dakle pred sam Božić, objavila rimokatolička udruga, 33 svećenika iz zloglasnog reda Kristovi legionari zlostavljala su najmanje 175 maloljetnika. Sam osnivač ovog ultrakonzervativnog katoličkog reda Marcial Maciel zlostavljao ih je najmanje 60, uključujući i njegovu vlastitu izvanbračnu djecu.

Red je Maciel osnovao u Meksiku 1941. godine. Vladao je njime željeznom rukom sve do 2005. kada je bio prisiljen, zbog seksualnih skandala, odstupiti s mjesta voditelja reda. Kristovi legionari imali su vjerske zajednice u 21 zemlji. Do 2016. članovi tog reda bila su četiri biskupa, 961 svećenik i 617 sjemeništaraca, a ogranak u Sjedinjenim Državama Regnum Christi vodio je pet škola.

Branio ga kardinal koji je volio posjećivati Hrvatsku

Osuđujuće izvješće navodi kako su se zlostavljanja zbivala otkako je red osnovan 1941. godine te kako je Vatikan čak i za vrijeme pape Ivana Pavla II. negirao i zataškavao mnogobrojne optužbe maloljetnih sjemeništaraca da ih je Maciel seksualno zlostavljao. Neke od žrtava su imale samo 12 godina. Red je posebno štitio kardinal Angelo Sodano (92), bivši tajnik pape Ivana Pavla II. Papa Franjo je sredinom prosinca, preciznije na sam dan objave izvješća, prihvatio Macielovu ostavku s mjesta dekana Kardinalskog zbora. 

Inače, zanimljivo je za spomenuti kako je kardinal Angelo Sodano, veliki zaštitnik reda optuženog za prikrivanje pedofilskog lanca, bio i veliki "prijatelj Hrvatske" koju je posjetio u više navrata. Tako je primjerice 1999. predvodio misu u župnoj crkvi sv. Jeronima u Pučišćima na otoku Braču. U svojoj je propovijedi Sodano poručio Pučišćanima da ostanu i dalje vjerni Kristu i slijede njegov put te da ustraju u kršćanskome životu i vjeri, po kojoj je hrvatski narod poznat. Godine 2010. držao je svečanu molitvu u prepunoj crkvi Gospe Sinjske i nazočnim vjernicima udijelio blagoslov.

>> Meksički katolički svećenik zlostavljao 60 maloljetnika

Vatikan priznao zločine tek 2006.

Vatikan je po prvi put priznao Macielove zločine 2006. godine, kada mu je bivši papa Benedikt naredio da se povuče u život molitve i pokore. No, unatoč teškim optužbama za mnogobrojna seksualna zlostavljanja, papa Benedikt nije htio raspustiti sam red, piše Guardian. Umjesto toga, Vatikan ga je preuzeo u svoje ruke i započeo proces reformi. Maciel je umro dvije godine kasnije, u 87. godini, a da se nije zakonski suočio s optužbama.

Nakon njegove smrti, interne vatikanske istrage otkrile su da je bio otac nekoliko djece koju su rodile najmanje dvije žene, da ih je redovito posjećivao i slao im novac. Također je često koristio drogu.

Bivši članovi tog reda rekli su da je on ličio na neki kult, a da su pravila zabranjivala bilo kakve kritike utemeljitelja ili dovođenje u pitanje njegovih motiva ili morala. Dodali su kako je Maciel dao ogroman financijski doprinos Vatikanu za vrijeme papinstva Ivana Pavla II.

Što se dogodilo s optuženim svećenicima?

Prema izvješću, šest od 33 optužena svećenika umrlo je bez suđenja, jedan je osuđen, a jedan trenutno čeka suđenje i "više nema status svećenika". 18 njih je ostalo unutar Crkve, ali su maknuti s pozicija u kojima se komunicira s javnošću ili s djecom.

Nakon skandala, Kristovi legionari imali su sve manje svećenika i sjemeništaraca. Zatvorena su i neka njihova središta i crkve.

Nedavno je papa Franjo izjavio da se pravilo pontifikalne tajne više neće primjenjivati ​za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Naime, Crkva je ranije držala slučajeve seksualnog zlostavljanja u tajnosti kako bi, barem tako ona navodi, zaštitila privatnost žrtava i reputaciju optuženih. No sada su ukinuta ograničenja za one koji prijavljuju zlostavljanje ili tvrde da su žrtve.

Pročitajte više