Tko u McDonaldsu primi napojnicu - krade!

DA LANAC fast food restorana McDonalds slabo plaća svoje radnike, znalo se i prije, ali ne i da u "pravila kuće" spada i oduzimanje napojnica svojim zaposlenicima. Napojnice u McDonaldsu "nisu dobrodošle".

Napojnice radnici moraju ostaviti u blagajni kao dnevnu zaradu, a to pravilo vrijedi u lancu McDonaldsovih restorana po cijelom svjetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Uz činjenicu da su "šljakeri" u McDonaldsu plaćeni samo 14 kuna po satu, zaposlenicima se oduzimaju napojnice koje iznose dnevno i do 70 kuna, što je znatno više od polovice njihove dnevne zarade.

"Napojnice kod nas nisu dobrodošle, no ako netko ipak i ostavi novac, on se mora automatski staviti u blagajnu. To se na kraju prijavljuje kao dobit i na to se plaća porez. Ako netko odluči prisvojiti taj novac, to se naziva krađom. Zato su tamo i kamere koje, među ostalim, provjeravaju rad zaposlenika." - izjavila je Jutarnjem listu glasnogovornica McDonaldsa Deana Stipanović.

Na pitanje zašto "pravilo" da gosti ne ostavljaju napojnice, nigdje nije jasno istaknuto, glasnogovornica je rekla: "To se smatra općepoznatom činjenicom."

"To se tako u Zagrebu ne radi. Kada gost da napojnicu, on nagrađuje zaposlenika i uvjeren sam da bi svaki gost bio protiv toga da njegov novac, kojim je odlučio nagraditi konobara ili nekog drugog zaposlenika, završi u džepu kompanije kojoj je već platio sve usluge i nema razloga nagrađivati je." - istaknuo je Zlatko Puntijar, potpredsjednik Udruženja ugostitelja grada Zagreba.

"Napojnice se ne smiju stavljati u blagajnu, kako to nalažu pravila McDonaldsa, jer je svaki višak u blagajni kažnjiv, već moraju biti u kutiji ili nekom drugom posebno označenom mjestu" - rekao je Josip Ilečić, načelnik Porezne uprave, impliciravši da McDonalds oduzimanjem napojnica krši zakon.

Bivše zaposlenice McDonaldsa, koje više nisu mogle izdržati slabo plaćen posao bez prilike za dodatnu zaradu koju bi mogle ostvariti uz napojnice su o McDonaldsovim pravilima rekle: "Na besplatan obrok nismo imali pravo, nego na popust, pa bismo meni koji stoji 25 kuna platili 15."

Tako ispada da zaposlenici najpoznatijeg lanca fast food restorana rade za sendvič, a novac od napojnica ide tvrtki koja je prošle godine ostvarila profit od 19 milijardi dolara. Dobar tek!

(Foto: Arhiva)

Pročitajte više