Todorić o vještaku u slučaju Agrokor: "Zgužvan, nikakav, nestručan, nema ni fakultet"

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

FINANCIJSKI vještak Ismet Kamal nastavit će svjedočiti nakon što je prošlog mjeseca pred optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nekoliko sati govorio o svojem nalazu, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1.2 milijarde kuna iz koncerna Agrokor. Kamal je u veljači ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a, koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz koji branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim, doznaje se na sudu.

Prvookrivljeni u aferi "veliki Agrokor" i nekadašnji vlasnik tog koncerna Ivica Todorić prekinuo je prvo ispitivanje Kamala, održano početkom studenoga prošle godine, zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja, no zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora je odbijen.

14 suoptuženika uz Todorića

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor već dugo tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao 8.6 milijuna kuna, nezakonit jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1.2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923.6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

"Mi smo pobjednici. To je svima jasno"

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine, a u međuvremenu je Visoki kazneni sud naložio novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji. Todorić je pri dolasku na sud dao kratku izjavu za medije.

"Mi smo već pobijedili. Nema govora. Pa vi to znate i bolje (od mene)", kazao je. Ipak, tvrdi kako ne zna hoće li danas sve to završiti. "Pa završit će danas ili neće i kako god završi - mi smo pobjednici. To je svima valjda jasno. Vidjeli ste što se dešava", poručio je. Naglasio je kako još uvijek nije ispitao vještaka Kamala, piše Jutarnji.

"Nisam još. Pazite, to je jedna takva sramota naše države, našeg tužilaštva. Kog su doveli, kakvog su čovjeka doveli! Pazite, on ništa ne zna, i sav je nekakav zgužvan, nikakav, nestručan, ni fakultet nije završio. Ma mislim, čudo jedno. To je jedna sramota. I sad je, naravno, iz te sramote ispalo to što je ispalo. Razumijete? I tko će sad odgovarati za sve te novce i što će se dalje dešavati... Mislim - kaos!" kazao je Todorić. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više