"Todorić reketari hrvatske prozvođače, a svi se boje dignuti glavu da ih ne likvidira"

"IVICA TODORIĆ i njegov Agrokor reketare hrvatske proizvođače, a svi se boje govoriti o tome i dignuti glave jer se boje da ih ne likvidira", rekao je za Index Slavko Linić, saborski zastupnik SDP-a koji je danas na konferenciji za novinare u Rijeci prozvao Todorića i Konzum za monopol na hrvatskom tržištu.

Deset milijuna kuna

Naime, Linić je danas javno rekao kako Todorić traži od hrvatskih tvrtki desetke milijuna kuna kako bi im roba bila na policama njegovih trgovina.

"Tako se direktno uništava hrvatska prehrambena industrija", rekao je Linić danas u Rijeci dodajući kako Todorić uživa punu potporu vladajuće stranke. Također, Linić je danas rekao i kako Todorićev Konzum i dalje nastavlja s neplaćanjem svojih dobavljača te netržišnim ponašanjem u dijelu trgovačke djelatnosti i trgovačke mreže.

"Hrvatski proizvođači moraju platiti desetak milijuna kuna da bi samo došli na police Konzuma. No, najgore je kako državna agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ne radi ništa kako bi spriječila takvo poslovanje i kako bi spriječila očigledan monopol", rekao je danas Linić koji je naglasio kako zbog Todorićeva bogaćenja građani plaćaju skuplju hranu.

Fakture za police

Kada smo Linića danas upitali da pojasni optužbe na račun Konzuma i Todorića, saborski zastupnik SDP-a rekao je kako je riječ o tome da su hrvatski proizvođači dobili tzv. "fakture za prodajne police", koje glase na više milijunske iznose, što je očigledan reket.

"Koliko znam Vindija i Podravka dobile su takvu fakturu, no najgore je kako se svi boje to javno i reći jer se boje Todorića", rekao je za Index Linić dodajući kako se očigledno svi boje Todorićeva bijesa.

Osječka pivovara povukla svoje proizvode zbog višemilijunskog duga

Da je hrvatski trgovački lanac Konzum na koljenima, dugo se već govori u hrvatskoj javnosti, kao i o činjenici da Ivica Todorić u posljednje vrijeme ne isplaćuje svoje dobavljače, a da u tome zaista ima istine potvrdila je današnja odluka Osječke pivovare d.d. koja je donijela odluku o obustavi daljnje isporuke svojih proizvoda - Konzumu.

Naime, prema informacijama iz Osječke pivovare Todorić, odnosno Konzum, kasni s isplatom više od 60 dana, a navodno je riječ o iznosu koji je veći od pet milijuna kuna. Da će Osječka pivovara obustaviti dostavu Konzumu najavljeno je još na Skupštini društva, jer, kako je rečeno, taj novac prijeko je potreban za podmirenje vlastitih obveza, posebice prema državi.

Podsjetimo kako se već duže vrijeme govori o tome da Konzum već duže vrijeme svoje dobavljače umjesto novcem plaća 'bonovima', koji navodno imaju i svoj naziv - "potvrda o pristupu dugu". S tim bonom navodno je moguće nabavljati robu u Konzumovim trgovinama, no čini se kako Uprava Osječke pivovare nije u Todorićevim trgovinama našla ništa za sebe.

I.Ć.
Foto: Nikša Stipančev (Cropix)

Pročitajte više