Todorićev prvi intervju nakon sloma Agrokora: "Premalo sam bio u medijima"

Foto: FAH

IVICA Todorić dao je intervju agenciji Bloomberg, kazavši kako vlada sada vodi tvrtku u pogrešnom smjeru.

Todorić u svom prvom intervjuu od odstupanja u travnju nije priznao nikakve strateške pogreške osim - nedovoljne komunikacije. Kazao je kako bi se planovi, uključujući i Agrokorovu najveću kupnju- slovenski maloprodajni lanac Mercator, ostvarili da je imao dovoljno vremena.

"Imali smo jasan plan i strategiju, ali vlada nam nije dopustila da je izvršimo“, izjavio je Todorić.

"Moja najveća odgovornost je što nisam bio prisutan u medijima, što nisam komentirao ili negirao neke priče koje su bile objavljene i o kojima se pričalo”, rekao je Todorić pa dodao: "Ali nismo imali vremena nekim ljudima objasniti što radimo."

"Vlada koristi revizore za svoje političke ciljeve"

Nakon što je vlada preuzela Agrokor, Todorić je formalno ostao vlasnik tvrtke, ali ne sudjeluje u restrukturiranju. Događaji nakon njegova odlaska pokazuju "nekompetentnost i bezakonje", rekao je. Razmišlja o načinima suočavanja s vladom zbog posebnog zakona koji je Hrvatska donijela kako bi omogućila državno preuzimanje svoje tvrtke.

“Potencijalne nepravilnosti" koje je vladina uprava pronašla u Agrokorovim knjigama Todorić je odbacio, kazavši kako vlada "koristi revizore za svoje političke ciljeve".

"Svakako sam pogriješio, kao i bilo koja druga zaposlena osoba, a ja sam radio danju i noću 40 godina za izgradnju Agrokora", rekao je. "Teško je izdvojiti jednu stvar, ali u cjelini, naš uspjeh je nevjerojatan. Stvorili smo najveću tvrtku u ovom dijelu Europe ".

Dinastija Todorić godinama je drmala medijima, a sad kaže da je u njima bio premalo

Tvrdnja da Todorić nije bio dovoljno u medijima smiješna je koliko i tragična. Ne da je Todorić bio u medijima, nego je de facto njima upravljao. A vjerni mediji, od kojih mnogi danas vode borbu tko će ga jače šutnuti, godinama su mu bespogovorno gradili kult ličnosti.

>> Zašto nitko osim Indexa ne piše o Todoriću?

Za najčitanije tiskovine Ivica Todorić godinama je bio mudar poslovnjak bez ijedne mrlje. Kult ličnosti gradio se godinama, zahvaljujući činjenici da je Todorićev koncern Agrokor bio najveći oglašivač u medijskom prostoru Hrvatske. Ako je suditi po člancima o dinastiji Todorić koji su objavljivani u novinama, nije samo Todorić imao čudesne moći, nego su ih imali i njegova djeca i najbliži suradnici.

Tako je Hrvatska javnost godinama mogla čitati tekstove o skromnom Ivici i marljivoj, vrijednoj i radničkoj dinastiji Todorić.

"Todorić: Strast za zemljom", vrištalo je sa stranica Jutarnjeg lista 3. kolovoza 2008. godine, kad se opisivao njegov očinski pristup radnicima i ljubav prema zemlji i životinjama.

Index je nedavno o tome pisao, pa je tvrdnja Ivice Todorića da nije dovoljno bio u medijima odlična prilika da se toga prisjetimo.

>> FOTO Pogledajte kako su novine stvarale kult Ivice Todorića

Pročitajte više