TODORIĆEVI POMAGAČI 2. DIO Novac svih zaposlenih građana preko mirovinskih fondova slijevao se u Agrokor

Foto: Hina, Index

*Iako bi u vladi voljeli da hrvatska javnost misli da je kriza Agrokora zapravo stigla "preko noći", a mudra politika HDZ-ove vlade uskočila "brzo i preventivno", jasno je kako su do jučer gotovo sve državne institucije i bitni ljudi radili na očuvaju poslovnog carstva Ivice Todorića.

Upravo taj lanac čuvanja tajne propasti Agrokora doveo je na kraju do jedne od najvećih afera u hrvatskoj vladi koja se ogleda u "Lex Agrokoru".

U serijalu od sedam članaka "Todorićevi pomagači", bavimo se upravo njima. Poreznoj upravi, aktualnim ministrima, HBOR-u, Ministarstvu financija, Hanfi, mirovinskim fondovima, HNB-om, bankama i fondovima koji su radile sve za Gazdu. Ivicu Todorića.

> TODORIĆEVI POMAGAČI 1. DIO HNB je Todoriću dao privatnog guvernera, a onda gledao kako raste balon mjenica

MIROVINSKI fondovi novcem svojih članova, a to su svi zaposleni građani, pomagali su Todoriću u izgradnji financijske piramidalne sheme zvane Agrokor.

Kompanija Ledo, čiji su značajni dioničari i mirovinski fondovi u koje građani po sili zakona uplaćuju novac, u korist Agrokora izdala je jamstva u vrijednosti od oko 19 milijardi kuna.

Iako se Ledo percipira kao Agrokorova kompanija, koncern drži otprilike polovicu dionica. Značajni dioničari su mirovinski fondovi - AZ, Raiffeisen i PBZ.

Mirovinci, iako su imali i predstavnike u Nadzornom odboru, nisu učinili ništa kako bi spriječili Todorića da uplete Ledo u mrežu svojih dugova i tako ugrozi imovinu članova mirovinskih fondova, koji su, posredno, suvlasnici kompanije.

Novac iz "mirovinaca" preko Leda u Agrokor


Ne samo da nisu uspjeli spriječiti izdavanje jamstava, nego su i kroz dokapitalizaciju Leda praktički financirali Agrokor.

Prije četiri godine Agrokor je Ledu prodao tvornicu smrznute hrane u Srbiji, Frikom, za oko 730 milijuna kuna. Osim toga, Ledo je od Agrokora za 150 milijuna kuna kupio i Ledo Podgorica koji je također bio u vlasništvu Agrokora.

Podloga za tu transakciju bila je dokapitalizacija Leda u iznosu od 750 milijuna kuna, u kojoj su glavnu ulogu imali hrvatski mirovinski fondovi koji su upisali najveći dio izdanja i to po cijeni od 8000 kuna. Izdano je 93.750 redovnih dionica serije B koje su kasnije konvertirane u seriju A.

To znači da je novac iz mirovinskih fondova, na temelju tih transakcija, preko Leda otišao u Agrokor.

Pročitajte više