Tokijska burza zbog sumnji u masovnu prevaru došla na rub sloma

SRIJEDA je ušla u povijest tokijske burze, jer je prvi put trgovanje na njoj zaustavljeno prije isteka radnog vremena.

Razlog za takvu odluku burzovnih vlasti bio je strah od nekontroliranog burzovnog kolapsa, izazvanog masovnom rasprodajom dionica. Nikkei, tokijski indeks dionica je pao za 466,7 bodova ili 3 % u jednom danu. Pad vrijednosti dionica u jednom danu je izazvao gubitke koji odgovaraju godišnjem BDP-u Švedske.

Pad dionica u Tokiju, odnosno odluka o prijevremenom prekidu rada se odrazila i na evropske burze koje su ovog dana u prosjeku zabilježila pad vrijednosti dionica od 1 %.

Razlog za paniku na japanskoj burzi bile su vijesti o istrazi koje su japanske vlasti poduzele protiv vodstva "Livedoora", tvrtke specijalizirane za Internet usluge. Pod čelništvom 33-godišnjeg Takafumija Horieja, ta je tvrtka kupovanjem dionica niza drugih japanskih korporacija narasla u giganta japanske ekonomije vrijednog 6 milijardi US$. Istraga, pak, ukazuje da "Livedoor", u nastojanju da održi svoj dominantni položaj na burzi, vlastitim dioničarima davao pogrešne podatke o poslovnim rezultatima.

Neki od japanskih burzovnih analitičara tvrde da će, ukoliko se optužbe protiv "Livedoora" pokažu točnima, to imate štetne i dugoročne posljedice na tokijsku burzu, odnosno stanje japanske ekonomije.

D.A.

Pročitajte više