Tokio bi za 30 godina mogao pogoditi razoran potres

TOKIO će u idućih trideset godina vjerojatno pogoditi snažan potres u kojemu bi moglo poginuti 13.000 ljudi dok bi milijuni ostali unesrećeni, navodi se u vladinom izvješću kojeg su utorak prenijeli japanski mediji.

Vjerojatnost potresa jakosti sedam ili više stupnjeva po Richteru u Tokiju u idućih 30 godina iznosi 70 posto, dodaje se u izvješću koje je za vladu sastavila ekipa stručnjaka Vijeća za vođenje prirodnih katastrofa.

Ako potres jakosti 6,9 stupnjeva po Richteru pogodi Tokio, koji broji 12,5 milijuna stanovnika, broj mrtvih mogao bi dosegnuti 13.000, smatraju stručnjaci.

Oko 6,5 milijuna stanovnika Tokija moglo bi se nalaziti u uredima i školama i ne bi se u trenutku potresa mogli vratiti u domove. Više do 800.000 kuća i zgrada bilo bi uništeno, dodaje izvješće preneseno u dnevniku Asahi Shimbun.

Cilj ovakvih simulacija su prevencija i provedba mjera za zaštitu vitalne infrastrukture. Ova studija je dosad najpotpunija analiza izrađena za Japan, a njezina konačna verzija bit će gotova početkom sljedeće godine.

U Japanu se događa oko 20 posto najjačih potresa.

Otočje se nalazi na četiri tektonske ploče koje su podložne tisućama potresa svake godine, a Tokio bi mogao biti izložen vrlo snažnom potresu - "Big One" - u bilo kojem trenutku.

Seizmična aktivnost intenzivna je u posljednjih nekoliko mjeseci. U utorak je otok Hokkaido pogodio potres jakosti 6,1 stupnjeva po Richteru.

Pročitajte više