Tolušić dao milijunske poslove firmi koja mu je gradila kuću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR poljoprivrede Tomislav Tolušić je kao župan tvrtki koja mu je izgradila obiteljsku kuću davao milijunske poslove, objavio je Telegram.

Osim toga, Tolušić je u imovinsku karticu, koju je kao državni dužnosnik obvezan istinito popuniti, upisao kako njegova kuća u Virovitici ima 165 kvadrata, dok podaci iz katastra govore da je njezina veličina 330 kvadrata. 

Priznao "pogrešku" u imovinskoj kartici

Tolušić je Telegramu priznao pogrešku u svojoj imovinskoj kartici o veličini obiteljske kuće koju posjeduje.

"U pravu ste. U imovinskoj kartici je napisana kriva kvadratura. Stambeni prostor obiteljske kuće nije 165 m² nego 153 m². Krivo je uneseno jer je uračunata i garaža u kvadraturu kuće. Ispravit ću grešku sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa i posebno upisati kvadraturu stambenog prostora, a posebno garaže. Pomoćni objekt u dvorištu je upravo to, pomoćni objekt, ne stambeni, i kao takav se ne upisuje u imovinsku karticu. Žao mi je što vam avionski snimci i izračuni nisu točni", kazao je Tolušić.

Tvrtka koja je gradila kuću dobivala od Tolušića unosne poslove

Izvođač radova bila je tvrtka Horvat Građenje d.o.o. iz Čađavice. Međutim, tvrtka pod tim nazivom ne postoji u sudskom registru, ali postoji Građevinarstvo Horvat d.o.o. iz Noskovačke Dubrave, u općini Čađavica, u Virovitičko-podravskoj županiji. Tolušić je Telegramu priznao kako je opet pogriješio: "Da, Građevinarstvo Horvat, isprika. Nisam uvijek pri papirima kada me trebate nešto."

Upravo je s tom tvrtkom, Građevinarstvo Horvat, u vrijeme dok je bio virovitički župan, Tomislav Tolušić 21. rujna 2015. potpisao ugovor o rekonstrukciji stambene zgrade u zgradu ordinacije primarne zdravstvene zaštite u Novoj Bukovici, u Virovitičko-podravskoj županiji. Radovi su bili vrijedni 1,5 milijuna kuna.

Nekoliko dana prije toga župan Tolušić obišao je radove i na rekonstrukciji zgrade Informativno-edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi. Vrijednost radova bila je oko sedam milijuna kuna, a radove je izvodila tvrtka Građevinarstvo Horvat.

U rujnu 2015. tadašnji župan Tolušić obišao je i Osnovnu školu Davorin Trstenjak u Čađavici i najavio njenu obnovu, a obišao je i gradilište Društvenog doma, na kojem je radove izvodila tvrtka Građevinarstvo Horvat. Radove na spomenutoj osnovnoj školi izvodila je tvrtka Građevinarstvo Horvat.

Početkom lipnja 2015. godine Tolušić je posjetio Gornji Miholjac kako bi provjerio radove na tamošnjoj područnoj školi. Novac je osigurala županija na čijem je čelu bio Tolušić, a radove je opet izvodila tvrtka Građevinarstvo Horvat. 

Tvrtka Građevinarstvo Horvat u 2018. imala je prihod od 5,8 milijuna kuna, za milijun kuna veći nego 2017., piše Telegram.

Pročitajte više