Tolušić je zemljište kupio od još jedne tvrtke kojoj je davao milijunske poslove

Foto: Patrik MacekDavor Javorovic/PIXSELL

MINISTAR poljoprivrede Tomislav Tolušić je kao župan tvrtki koja mu je izgradila obiteljsku kuću davao milijunske poslove, doznalo se prije tjedan dana. 

Izvođač radova bila je tvrtka Horvat Građenje d.o.o. iz Čađavice. Međutim, tvrtka pod tim nazivom ne postoji u sudskom registru, ali postoji Građevinarstvo Horvat d.o.o. iz Noskovačke Dubrave, u općini Čađavica, u Virovitičko-podravskoj županiji. Upravo je s tom tvrtkom, Građevinarstvo Horvat, Tolušić potpisao ugovore za milijunske poslove dok je bio virovitički župan.

Uz to, Tolušić je u imovinsku karticu, koju je kao državni dužnosnik obvezan istinito popuniti, upisao kako njegova kuća u Virovitici ima 165 kvadrata, dok podaci iz katastra govore da je njezina veličina 330 kvadrata. 

Prijavio da livada vrijedi 115.000 kuna, a prodao je za 450.000

Dva dana kasnije doznalo se da kvadratura Tolušićeve kuće nije jedina prešućena stvar u ministrovoj imovinskoj kartici. 

Naime, atraktivno zemljište u građevinskoj zoni, odnosno livada od 446 metara kvadratnih u Privlaci kod Zadra, udaljena 300 metara od mora, jedno je vrijeme u imovinskoj kartici ministra Tolušića bila prijavljena kao zemljište u vrijednosti od 115 tisuća kuna. On tvrdi da ju je prodao za 450 tisuća kuna.

Zemljište kupio od još jedne tvrtke kojoj je kao župan davao milijunske poslove

Portal Telegram danas je objavio kako je vlasnik obrta koji je Tolušiću prodao zemljište za kuću s roštiljem u Virovitici od ministra kupio njegov stan. Isti taj poduzetnik ugovorio je niz unosnih poslova s Gradom i Županijom dok je Tolušić bio virovitičko-podravski župan.

Prije nego što je Tolušić kupio zemljište, ono je bilo u posjedu Damira Veršeca, vlasnika obrta Prima i Prima Refil. Veršec je, pak, to zemljište kupio od tvrtke Mustač-Commerce, dilera Citroenovih vozila i autoservisa s razgranatim poslovima u županiji. U vozilu te tvrtke svojedobno se vozio i Tomislav Tolušić, piše Telegram.

Unosni poslovi

Tri obrta u vlasništvu obitelji Veršec bave se prodajom uredskog materijala i računalne opreme, čišćenjem i higijenskim održavanjem poslovnih prostora i imala su brojne ugovore s Virovitičko-podravskom županijom i Gradom Viroviticom.

Prima Refil, obrt Damira Veršeca koji je ministru Tolušiću prodao zemljište na kojem je sagradio obiteljsku kuću i roštilj, ima godišnji ugovor za čišćenje i higijensko održavanje poslovnih prostora Virovitičko-podravske županije koji u ovoj godini iznosi 176.439 kuna.

Prima Refil je u 2017. godini sklopio i dva ugovora o isporuci računalne opreme u iznosu od 191.604,80 kuna, a dokument je potpisala bivša supruga ministra Tolušića.

Pretprošle godine su obrti Veršeca, što za čišćenje prostorija županije, što za nabavku informatičke opreme za virovitičke srednje škole (čiji je osnivač Županija), imali dva ugovora u ukupnom iznosu od 228.801,92 kune. Tome treba pridodati i još tri posla u istoj godini: nabavku prijenosnih računala u ukupnom iznosu od 103.941,20 kuna. Godinu dana ranije, 2016. obrt Prima od Virovitičko-podravske županije za uslugu čišćenja prostora naplatio je 99.600 kuna.

Veršecov obrt Prima u godini 2017., kada je prodao svoje zemljište ministru Tolušiću, imao je sklopljen ugovor o čišćenju i pranju i s virovitičkim Zavodom za javno zdravstvo (u vlasništvu Županije) u iznosu od 153.769,60 kuna. 

Poslova je, piše Telegram, bilo puno i datiraju još iz doba kad je Tomislav Tolušić bio virovitičko-podravski župan. 

Pročitajte više