TOLUŠIĆ ODUSTAO Cijena nadzora vraća se na 90 kuna

Foto: FaH, Duško Jaramaz/Pixsell

MINISTAR poljoprivrede Tomislav Tolušić napokon je odustao od drastičnog povećanja cijena inspekcijskog nadzora.

>> Kako je Hrvatska zbog Tolušićeva ludila zaratila s cijelim susjedstvom


>> Tolušićev suludi potez nanio je ozbiljnu štetu Hrvatskoj


>> ODGOVOR NA BLOKADU Srbija uvela rigorozne kontrole za sve proizvode iz Hrvatske: "Ovo će boljeti"

Kako doznajemo, Tolušić je odlučio podviti rep nakon burne reakcije zemalja iz regije te vratiti cijenu inspekcijskog nadzora voća i povrća, pri uvozu iz trećih zemalja, na izvorni iznos od 90 kuna.

"Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu", navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

"Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim  standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti", stoji u priopćenju Tolušićeva ministarstva.

Podsjetimo, nakon što je novim pravilnikom koji je donio Tolušić cijena inspekcijskog nadzora povećana na 2000 kuna, uslijedila je žestoka reakcija Srbije, ali i ostalih zemalja iz regije.

Treba napomenuti da se cijena od 2000 kuna odnosila na jednu vrstu voća, odnosno povrća, što znači da je za kamion koji je, primjerice, prevozio pet vrsta voća i povrća, trebalo platiti čak 10,000 kuna. No, iako je najnovijom odlukom sada cijena inspekcije vraćena na 90 kuna, ona se po novome odnosi na jednu vrstu voća, odnosno povrća, a ne na cijeli kamion.

Takva je Tolušićeva odluka izazvala sasvim razumljiv bijes zemalja u regiji, a Srbija je reagirala uvođenjem rigorozne kontrole za proizvode iz Hrvatske. O Tolušićevoj skandaloznoj odluci raspisali su se i strani mediji, a među njima i ugledni New York Times.

Plenković okom, Tolušić skokom


Do Tolušićevog povlačenja došlo je dva dana nakon što je premijer Plenković u središnjem Dnevniku HTV-a ustvrdio kako je dotična pristojba previsoka te kako je Tolušiću dao nalog da riješi problem u najkraćem mogućem roku.

Hoće li Tolušić snositi bilo kakve posljedice zbog čina koji je Hrvatsku doveo na rub trgovinskog rata sa susjedima, i dalje nije poznato.

Pročitajte više