Tolušiću blokirana imovina OPG-a i vinarije, a tvrtka mu posluje s 86.000 eura dobiti

Foto: Josip Regović (Pixsell)

TVRTKA Terra Slavonia Tomislava Tolušića, aktualnog dvostrukog optuženika Uskoka i EPPO-a, odnosno bivšeg potpredsjednika vlade Andreja Plenkovića i bivšeg potpredsjednika HDZ-a, u 2023. godini ostvarila je dobit veću od 86 tisuća eura.

>> Europski tužitelji istražuju Tolušića. Odakle mu novac za stan, kuću, vinariju?

>> Europski tužitelji digli optužnicu protiv Tolušića

Riječ je o tvrtki koja se bavi prodajom vina, a bez obzira na to što je Tolušićevo poslovanje s vinarijom predmet optužnice europskih tužitelja (EPPO), tvrtka uredno posluje s dobiti. Naime, europski tužitelji nadoknadu eventualne štete nanesenu proračunu Unije osigurali su zabranom raspolaganja vinarijom u vlasništvu OPG-a Terra Slavonia i zamrzavanjem imovine. 

"Oduzimanje imovinske koristi odnosno nadoknada štete nanesene proračunu Unije osigurana je zabranom raspolaganja Vinarijom u vlasništvu OPG prvooptuženika", stoji optužnici EPPO-a. Dakle, Tolušiću je zabranjeno prodavati imovinu i prebaciti OPG na nekog drugog, ali tvrtka u kojoj je vlasnica i direktorica njegova supruga se ne spominje. Tvrtka uredno posluje, i to s dobiti. No, krenimo redom.

Vinarije ne bi bilo bez prevare 

Tvrtka Terra Slavonia, koju danas kao direktorica vodi Tolušićeva supruga Ana, osnovana je nakon njegova odlaska iz vlade. Naime, Tolušić se tada odlučio baviti vinima. A posla s vinima ne bi bilo bez natječaja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja mu je bespovratno odobrila 2.5 milijuna kuna iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina.

Tolušić je početkom srpnja 2022. godine uhićen po nalogu europskih tužitelja, a izašao je iz zatvora dvadesetak dana kasnije. Koncem prošle godine EPPO je protiv njega i još jedne osobe podignuo optužnicu zbog subvencijske prevare i zlouporabe položaja i ovlasti nakon provedene istrage o projektu izgradnje vinarije i sadnje vinograda, koji je sufinanciran sredstvima Unije.  

No nije to jedina optužnica protiv Tolušića. Naime, Tolušić zajedno s tri bivša ministra - Darkom Horvatom, Josipom Aladrovićem i Borisom Miloševićem, ima Uskokovu optužnicu za događaje iz 2018. godine.  

Dobit u dvije godine 117 tisuća eura

Burna godina za Tolušića, koju su obilježili posjeti sudnicama, pokazala se uspješnom na financijskom planu. Prihodi tvrtke koja prodaje vina Apolitico iznosili su u 2023. godini 378 tisuća eura, što je povećanje u odnosu na prethodnu 2022. godinu kada su prihodi iznosili 293 tisuće eura.

Dobit u 2022. godini iznosila je 31.230 eura, a kako smo napisali u uvodu, dobit u 2023. iznosila je malo više od 86 tisuća eura. Tvrtka ima dva zaposlenika, a prema poslovnim knjigama, dobit nije isplaćena, već je zadržana u tvrtki.

Rješenje o blokadi spominje OPG i vinariju u vlasništvu Tomislava Tolušića, ali ne i tvrtku u kojoj je vlasnica i direktorica Tolušićeva supruga.

Podsjetimo, vinarija se nalazi u mjestu Rezovac, nedaleko od Virovitice. Trenutačno su u ponudi graševina, sauvignon blanc i rose, a u planu su i nove etikete od crnih sorti te pjenušac. 

EPPO tereti Tolušića za prevaru i zlouporabu položaja

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podignuo je optužnicu protiv dvojice optuženika, od kojih je jedan Tomislav Tolušić, u prosincu prošle godine. Tereti ga se zbog subvencijske prevare i zlouporabe položaja i ovlasti nakon provedene istrage o projektu izgradnje vinarije i sadnje vinograda sufinanciranog sredstvima Unije.   

Tolušića se tereti da je naveo kako ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, odnosno da ima sredstva potrebna za financiranje projekta za koji se prijavljuje. Pritom je neistinito naveo da će navedeni projekt financirati sredstvima kredita jedne banke te priložio neobvezujuće pismo namjere te banke. 

Tolušićev novac bez legalnog porijekla

Međutim, Tolušić je znao da to ne odgovara istini s obzirom na to da je i prije podnošenja prijave od odgovornih osoba banke obaviješten da njegov OPG ne ispunjava uvjete za odobravanje kredita.

"Prije podnošenja prijave prvooptuženik donio je odluku da će navedeni projekt financirati pozajmicama koje dijelom (oko 135.000 eura) nemaju utvrdivo, a time ni legalno porijeklo. U cilju refundacije troškova koje je financirao tako primljenim pozajmicama, prvooptuženik je Agenciji podnio dva zahtjeva za isplatu te mu je od strane Agencije odobrena i isplaćena potpora u iznosu od 2.927.328,51 kuna (396.500 eura)", stoji u optužnici EPPO-a.

Tolušić je, navodi EPPO, podnio prijavu i za drugi projekt u natječaju, koji je Agencija raspisala 2. lipnja 2021. godine za sadnju novih vinograda. Za podnošenje prijave, odnosno Zahtjeva za potporu, prvooptuženik, odnosno njegov OPG, trebao je ispuniti dva osnovna uvjeta i priložiti dokumentaciju o ispunjavanju tih uvjeta. 

Lažirao podatke da bi došao do bespovratnog novca

Prvi uvjet bila je odgovarajuća ekonomska veličina OPG-a. Iako je Tolušić znao da njegov OPG nema traženu ekonomsku veličinu, umjetno je podignuo razinu ekonomske veličine svog OPG-a, čime je lažno prikazao da njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja. 

Drugi uvjet bio je da se na parcelama OPG-a ne nalazi zasađen vinograd, a tu je činjenicu Tolušić namjerno prikrio u Tehnološkom elaboratu. Takav elaborat potom je predao službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede kako bi mu dali pozitivno mišljenje. 

Pročitajte više