Tomašević i ministrica Brnjac službeno otvorili Advent u Zagrebu

Prvu adventsku svijeću na adventskom vijencu na Manduševcu u subotu su upalili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te time otvorili Advent u Zagrebu. "Prva adventska svijeća simbolizira nadu, a ostale tri adventske svijeće simboliziraju mir, radost i ljubav. Želim da Zagreb bude grad nade, da nadu nađu u Zagrebu svi oni koji su došli u ovaj grad jer su trebali pomoć", poručio je Tomašević.

Želi isto tako da Zagreb bude grad mira i da nitko, bez obzira odakle došao, u gradu ne osjeća nikakve predrasude te da u miru može graditi svoj život. Želi i da Zagreb bude grad radosti, da se svi mogu radovati i da nikoga ne podcjenjuju niti omalovažavaju.

Obred je predvodio kanonik kaptola

"Želim i da Zagreb bude grad ljubavi - ljubavi prema bližnjem, prema obiteljima, prema prijateljima, ali i ljubavi prema svim građanima našega grada i da se u svakom djelu koje radimo osjeti taj osjećaj ljubavi. O ljubavi se ne govori, ljubav se radi, ljubav se čini djelima i u ovo adventsko doba nadam se da će Zagreb biti još više grad ljubavi", poručio je Tomašević te svima koji će doći na Advent zaželio da se u Zagrebu osjećaju kao kod kuće.

Obred paljenja adventske svijeće predvodio je kanonik Prvostolnoga zagrebačkog kaptola mons. Zvonimir Sekelj, a paljenju su nazočili i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld te gosti - gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ambasadorica BiH u Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal, gradonačelnik Maribora Aleksander Arsenovič i gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović. 

Tomašević: Do kraja godine očekujemo 20 posto više noćenja

Ministrica Brnjac je u izjavi novinarima istaknula da Advent u Zagrebu iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju, domaćih i stranih turista, te izrazila zadovoljstvo zbog razvoja cjelogodišnjeg turizma, "što je u skladu sa strateškim smjernicama vlade". 

Zadovoljstvo dolaskom velikog broja gostiju izrazila je i Bienenfeld rekavši kako to govori koliko je zagrebački Advent uistinu fantastičan turistički proizvod. 

Tomašević je u izjavi novinarima rekao kako očekuje da će do kraja godine u Zagrebu biti 20 posto bolji rezultati noćenja i dolazaka gostiju u odnosu na prošlu godinu, a istaknuo je da je ove godine najbogatiji kulturni program te će na Adventu biti više od 100 koncerata uz brojne izložbe, predstave, koncerte i radionice. 

Nakon paljenja prve adventske svijeće Tomašević, Brnjac i gosti obišli su neke od lokacija Adventa u Zagrebu, na Tomislavcu su otvorili Ledeni park, a na Trgu Nikole Šubića Zrinskog gradonačelnik je upalio božićnu rasvjetu.

Pročitajte više