Tomašević: Osobama s invaliditetom osigurat će se božićnicu i uskrsnicu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NA tradicionalnom druženju predstavnika udruga osoba s invaliditetom i predstavnika Grada Zagreba i Gradske skupštine, gradonačelnik Tomašević najavio je u utorak da će se u gradskom proračunu za 2023. i osobama s invaliditetom osigurati božićnicu i uskrsnicu. 

Riječ je o amandmanu Kluba gradskih zastupnika SDP-a koji će, kako je najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, biti prihvaćen. U novom sustavu naplate i odvoza otpada uvest će se i besplatne plave ZG vrećice za velik broj osoba s invaliditetom kako ne bi bile zakinute oko svojih potrepština, dodao je. 

Tomašević kaže da je unaprjeđenje javnog prijevoza u Zagrebu jedna od najbitnijih tema.

Napominje da stare tramvaje ne mogu izbaciti iz prometa jer nemaju dovoljno tramvaja, ali se nada da će do kraja godine s resornim ministarstvom potpisati ugovor o kupnji 20 niskopodnih tramvaja, a 40 autobusa je došlo i doći će ih još 20 u sljedećih mjesec dana.

Također namjeravaju obnoviti vozni park kombija za prijevoz osoba s invaliditetom, koji nije baš u adekvatnom stanju niti ga ima dovoljno, za što će se sredstva isto pokušati povući iz EU fondova, kao i za tramvaje.   

Tomašević je rekao da su prošli tjedan bili u URIHO-u, koji zapošljava osobe s invaliditetom, a imali su i sastanak s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom te su razgovarali i o problemu fizičke pristupačnosti javnih ustanova i objekata u privatnom vlasništvu koji su javne namjene te mogućnosti da osobe s invaliditetom uđu u trgovine, kafiće i restorane.

Povećava se broj stipendija za učenike i studente s invaliditetom

Tomašević je rekao i kako povećavaju broj stipendija za učenike i studente s invaliditetom. Krenulo se s 80 pa ih je bilo 100-tinjak, a sada ih je 120, a i iznosi stipendija Grada Zagreba su najveći. 

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović novinarima je rekao da je to druženje godišnji inventar onog što je gradska vlast napravila i što bi mogla napraviti bolje. Pohvalio je što su u gradskom proračunu za 2023. povećana sredstva za osobe s invaliditetom za određene važne projekte te za božićnicu i uskrsnicu i što se uvode besplatne plave vrećice za veliki broj osoba s invaliditetom. 

Predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske te Društva distrofičara Zagreb Marica Mirić rekla je da Grad čini puno u unaprjeđenju kvalitete življenja osoba s invaliditetom, ali postoji i potreba za unaprjeđenjem.   

"Želimo da se unaprijedi pristupačnost te da se nabave novi tramvaji, autobusi, prilagođena vozila, ali i autobusi za prijevoz osoba koje dolaze kao turisti te da se poveže Zračna luka s prijevozom", dodala je.

Kaže da žele i da se unaprijede socijalne usluge za osobe s invaliditetom u vidu mobilnih timova, da se puna pozornost posveti mentalnom zdravlju i kroz mobilne timove i institucionalno djelovanje, da se riješi pitanje osoba starijih od 21 godine u spektru autizma, a osobama s tjelesnim invaliditetom da se pruža kontinuirana podrška, dođe u njihove domove, financijski pomogne i povećavaju naknade.      

Pročitajte više

 

Pročitajte više