Tomašević: Ako bismo imali nove izbore, HDZ ne bi mogao koristiti resurse vlade

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

"Meni to izgleda kao izraz slabosti i nesigurnosti... Nevjerojatno je da netko tko tvrdi da želi i dalje biti premijer vodi listu za europske izbore, a nije je vodio prije pet godina", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare. 

"Možemo će", istaknuo je, "imati nositelja liste koji će konzumirati svoj mandat u Europskom parlamentu jer je to korektno prema biračima".

Kad je riječ o formiranju vlasti nakon parlamentarnih izbora, Tomašević je rekao da je na SDP-u, koji je dobio najviše mandata, da održava bilateralne razgovore kako bi se u ovoj fazi konstituirao sabor. 

"SDP je dobio najveći broj mandata od svih do jučer oporbenih stranaka, oni su predložili da se konstituira sabor i izabere predsjednik sabora, mi smo to podržali", kazao je.

"Očekujemo da predsjednik sabora bude iz SDP-a"

Možemo smatra da bi to bio dobar korak jer sabor može donositi određene odluke i zakone, poput smjene glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i ukidanja lex AP, a za kasnije ostaju opcije manjinske vlade te, ako to ne uspije, sastavljanje tehničke vlade, rekao je Tomašević.

"Očekujemo da predsjednik sabora bude iz SDP-a budući da imaju najveći broj mandata. To je uzus političkog ponašanja i čekamo očitovanja drugih stranaka koje su do jučer bile u oporbi, a koje su govorile da neće ići s HDZ-om pod svaku cijenu. Ali možda se i predomisle", dodao je.

Tomašević kaže kako Možemo gotovo svakodnevno sudjeluje u bilateralnim razgovorima s SDP-om te se nada da će inicijativa SDP-a uspjeti.

"Čak i ako bi išli novi izbori, kad bi bila tehnička vlada, to bi značilo da HDZ ne može koristiti resurse vlade i iz te pozicije ići na nove izbore, što isto nije nebitno", rekao je Tomašević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.