Tomašević nakon prosvjeda radnika Čistoće: Postoji volja da im se povećaju plaće

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da su u tijeku pregovori o kolektivnom ugovoru radnika Zagrebačkog holdinga te dodao da postoji volja da se komunalnim radnicima povećaju plaće. “Postoji dobra volja uprave i Grada Zagreba da se povećaju materijalna prava komunalnih radnika, jer smatramo da nisu dobra”, istaknuo je Tomašević na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine. 

Odgovarajući na pitanje zastupnika Stranke rada i solidarnosti Nenada Predovana o jučerašnjem prosvjedu radnika "Čistoće", na kojemu je oko tisuću radnika zahtijevalo bolje uvjete rada, Tomašević je poručio da nije istina da se njihovi zahtjevi ignoriraju. 

Tomašević: Od devet ovlaštenih predstavnika sindikata, samo je jedan bio na prosvjedu

Dodao je da je u zadnja tri tjedna bilo pet sastanaka u pregovorima oko novog Kolektivnog ugovora, s devet ovlaštenih predstavnika sindikata, od kojih je samo jedan predstavnik jučer bio na prosvjedu.  

“Kolektivni ugovor koji je aktualan poštujemo, za razliku od vas koji ste kao bivša vlast 2019. godine odbili isplatiti božićnice radnicima, iako su bile definirane kolektivnim ugovorom”, odgovorio je mu je Tomašević.

Na aktualnom satu, nezavisni zastupnik Ivica Lovrić optužio je gradsku vlast da pojeftinjenjem usluga za 31 posto teleoperaterima preko Zagrebačkog digitalnog grada "priprema teren za privatizaciju" te podružnice Holdinga, no Tomašević je tu tezu odbacio kao promašenu. “Cijene su bile veće od svih drugih konkurenata, pa su sa snižavanjem cijena zapravo porasli prihodi”, poručio je Tomašević. 

Tomašević: Vodoopskrba gubi 200 milijuna kuna godišnje

Na pitanje zastupnika HSLS-a Kristijana Jelića o poskupljenju vode u Zagrebu, Tomašević je najavio da će se ono odgoditi do 1. ožujka, ali istaknuo da će ono biti na razini 15 posto, umjesto najavljenih 20 posto jer je vlada odustala od primjene vodne uredbe. 

“Na godišnjoj razini gubitak Vodoopskrbe je 200 milijuna kuna, a 50 milijuna kuna iznose trenutni minusi Vodoopskrbe. Zatim, potrebno nam je barem 100 milijuna kuna godišnje za investicije”, istaknuo je Tomašević te Jeliću, koji je tražio da se voda postupi tek za 5 posto, poručio da to nije moguće. 

Poručio je da Uprava Holdinga ”radi što može”, ali da ne može iz proračuna financirati operativni gubitak Vodoopskrbe, kao niti investicije. 

Udruga Resnik: Svi štetni projekti za okoliš idu dalje

Prije početka sjednice, ispred zgrade Skupštine, članovi udruge Resnik i drugi prosvjedovali su, kako kažu, protiv nastavka financiranja štetnih projekata za okoliš predviđenih proračunom za 2023. Usprotivili su se, među ostalim, izgradnji Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO), pretovarne stanice za biootpad na lokaciji Dioki, sortirnice za koju smatraju da je besmislena.

“Gradonačelnik ne odustaje od štetnih projekata jer nema ni snage ni volje krenuti s uspostavom novog sustava gospodarenja otpadom”, poručila je predsjednica udruge Branka Genzić-Horvat. Također, Tomaševića i platformu Možemo! optužila je za izdaju svojih birača i interesa građana Zagreba jer su se “izgubili u interesima interesne grupacije”.

Pročitajte više

 

Pročitajte više