Tomašević Resniku otvorio oporabilište građevinskog materijala iz potresa

Foto: Davorin Visnjic/PIXSEL

U Resniku je u rad pušteno oporabilište građevinskog materijala nastalog pri obnovi zgrada oštećenih potresom, u što je ukupno utrošeno 4,5 milijuna eura. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je prilikom otvorenja oporabilišta izvijestio da je za radove plaćeno 1,7 milijuna eura iz gradskog proračuna, a da je za opremu izdvojen ostatak novca iz EU Fonda solidarnosti.

Istaknuo je da je Grad Zagreb to bio dužan napraviti sukladno Zakonu o obnovi, a zagrebačka Gradska skupština je prošle godine donijela odluku da to bude u Resniku. 

Samo za materijal iz potresne obnove

"Ovdje će moći doći samo građevinski materijal iz bilo kakve vrste obnove nakon potresa, bilo da se radi o obnovi koju provodi država, Grad Zagreb, sami građani, bilo da je riječ o organiziranoj obnovi, višestambenih zgrada, bilo da je riječ o samoobnovi. Sve tvrtke koje provode obnovu ovdje mogu dovesti besplatno građevinski materijal", rekao je Tomašević.

Tvrtke će od danas moći dostavljati građevinski materijal, a za to će morati imati potrebnu dokumentaciju kao dokaz. Dio tog recikliranog materijala moći će preuzeti i građani, pa će Grad u tom smislu uskoro objaviti šta će se od toga moći besplatno preuzeti i po kojim kriterijima, a što će se prodavati i po kojoj cijeni.

Tomašević se osvrnuo i na utjecaj na okoliš i zabrinutost građana vezano uz novootvoreni pogon, rekavši da u blizini od 10 metara postoji privatna betonara u privatnom vlasništvu više od 20 godina i "nitko nikad oko toga nije prigovarao".

"A sada, protiv oporabilišta građevinskog materijala, koje će manje bučiti i imati manje prašine - odmah prosvjed", rekao je te napomenuo da je nekolicina Resničana protiv na sve što se želi ondje napraviti aludirajući na nekoliko prosvjednika koji su se skupili uoči otvorenja oporabilišta.

Vić: U oporabilište se neće moći dovoziti šuta

Davor Vić, direktor zagrebačke Čistoće, tvrtke koja će upravljati oporabilištem na adresi Čulinečka cesta 273, kazao je da će materijal, nakon što ga zaprime, obrađivati i skladištiti, a potom i ponovno koristiti.

Beton, cigla, crijep, izolatorski materijal, proizvodi od gipsa, staklo i drvo - to će se sve obrađivati i predavati ovlaštenim oporabiteljima. No, uglavnom će, kaže, tu biti riječi o materijalu koji će se kasnije moći koristiti za sanaciju šumskih kolnika,  zatrpavanja temeljnih građevina, sanaciju klizišta, izradu nasipa i drugo.

Vić je istaknuo da se u oporabilište u Resniku neće moći odlagati šuta te podsjetio da je Grad Zagreb ranije donio odluku da svaki građanin besplatno može u reciklažno dvorište dovesti do 200 kilograma šute godišnje.

Iz Grada Zagreba izvijestili su da je natječaj za Sarajevsku još uvijek u tijeku te je zbog brojnih upita gospodarskih subjekata prolongiran do 4. ožujka, kada će biti otvaranje ponuda za cestovni dio, dok će između 15. i 20. ožujka biti raspisan natječaj za izgradnju pruge. 

Pročitajte više