Tomašević u Nu2: Ako je ekipa iz pljačke Ine tako glupa, kako nitko nije otkrio krađu

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je u Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića.

O Ini

"Nema zemlje u kojoj bi se dogodila pljačka poput Ine da se ne bi tražila odgovornost politička i izbori.

Ja sam bijesan zbog situacije koju sam naslijedio, kad je Plinara sklopila štetne ugovore, a jedan od njih je bio potpisan i s Inom. Da smo mi od Ine dobili plin po cijeni kakvu je dobila i ova slavonska plinara, mi ne bi imali toliki gubitak niti poslovni korisnici ne bi morali plaćati tolike cijene plina, napravila se direktna šteta građanima.

Posebice me brine, dva su scenarija, ili je ta ekipa dosta glupa, jer moraš biti posebno glup da pola milijarde kuna staviš svom ocu na račun, ili ta ekipa nije glupa, onda se postavlja pitanje kako je to moguće i očito je da su onda to radili i prije.

Ako je ta ekipa ipak glupa, kako je moguće da onda tako glupa ekipa ukrade u jednoj korporaciji poput Ine milijardu a da nitko ne primijeti?"

O odgovornosti Plenkovića i prosvjedu

Tomašević je rekao i da je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković politički odgovoran za to što se dogodilo u Ini.

"Nisam ja kao gradonačelnik Zagreba taj koji bi trebao pozvati građane na prosvede, to neka rade moji u saboru. Nisam ni aktivist ni saborski zastupnik, ja moram donositi odluke o Gradu Zagrebu i surađivati s vladom, bez obzira tko je na vlasti."

Jeste li spremni pozvati građane na prosvjed?

Prosvjed se sprema...

Hoćete li podržati prosvjed ili ne? Vidim da ga propagira Bujanec i njemu slični...

Ovisi tko ga organizira.

O otpadu

Ako govorimo o CIOS-u, glomazni otpad više ne zbrinjavaju, na tome je ušteđeno 60 milijuna kuna godišnje. Gubitak Čistoće je bio 200 mil. kuna. Otvorili smo građevinu koja je bila izgrađena prije 20 godina i počeli smo sami obrađivati glomazni otpad.

U Zagrebu će fiksna cijena biti 45, negdje će biti 90...

Mnoštvom riječi zamagljujete istinu, Pripuz će obrađivati otpad...

Čekajte da objasnim. Glomazni otpad, niti jedna tona ne ide CIOS grupi. Biootpad u ovom trenutku na razdbolje prije nego sam došao na vlast, 10 puta manje biootpada ide privatnicima, a 90 posto obrađuju gradska poduzeća.

Ja pitam je li Pripuz radi ono što ste obećali da neće?

...

Što građane čeka od 1. listopada?

Fiksna cijena 45 kuna, a varijabilni dio će se odnositi na miješani otpad. U drugim gradovima će ostati nepravedna, a to je na način da se volumen spremmnika za otpad podijeli s brojem stanova i bez obzira koliko odvajate i punite svaki mjesec plaćate isto. Obećao sam da ćemo uvesti pravedni sustav.

Kako ćete nagraditi nekoga tko sada plaća 46 kuna? A sad će plaćati 45 fiksno plus vrećica

Ako će odvajati, kupovat će gotovo ništa vrećica: Pogledajte druge gradove, pogledajte...

Samo mi objasnite kako ćete ih nagraditi?

 Računi su različiti, obiteljske kuće plaćaju 200 kuna odvoz smeća. Sad će bit jedan model, svi će imati fiksno 45 kuna. Kroz cijenu vrećice se plaća varijabilni dio usluge..

Koje boje vrećice ljudi imaju?

Žuta i smeđa vrećica su besplatne za građane, plava se plaća.

Ako imam i jednu vrećicu miješanog otpada, plaćat ću više račun za smeće. Takvih ima puno

Nema.

Hoće li građani cinkati jedni druge?

Spremnici moraju bit po kontrolom stanara To je najvažnije. Ako netko baci meso u kantu za papir, onda taj papir ne vrijedi ništa. Kazne su predviđene zakonom, u svim gradovima. Znači ako se ne otkrije tko je krivac, onda svi moraju sudjelovati u plaćanju kaznu sukladno udjelima. Mi ćemo stavljati obavijesti na kante, nećemo odmah ići na kažnjavanje, ali imat ćemo i kamere i komunalne redare, a u najgorem slučaju ćemo otvoriti vrećice pa možda nađemo račune. Našim ljudima je to smiješno, ali tako se radi vani. I njima to više nije smiješno.

Mi nikad u gradu nećemo imati red ako se nećemo držati pravila.

Niste zadovoljni prilogom?

Otvorili ste hrpu tema na koje uopće ne stignem odgovoriti.

Oko potresa, napravili smo sve što smo obećali.

O Dinamovom stadionu. Je li s vaše strane i dalje uvjet demokratizacija kluba?

Meni je neugodno kako taj stadion izgleda. Meni je neugodno da je 20 godina ulupano toliko novcaa, imamo ovo. Ja sam rekao da s Dinamom treba naći zajednički jezik. Razgovaram s njima jednom mjesečno. Nogometni tajkuni su zaposjeli vlaništvo grada Zagreba u Zagrebelu. Sve to radimo, ali nismo izgubili nikakvo vrijeme, jer zemljište na kojem je maksimirski stdion nije vlasnički čisto. Ulupali su 800 milijuna kuna, a da godinama nisu riješili imovinsko pravne odnose.

Razgovaramo sa crkvom, postoji dobra volja, očekujem pomake.

Koji god kamen dignem u gradu, naiđem na kriminal.

Je li uvjet demokratizacija kluba?

Razgovaramo o svemu pa i o tome.

O Deželićevoj

To nije ni Zeleni val, ovo je tzv mali Zeleni val.. Ja sam dobio mandat građana da mijenjam ovaj grad nabolje. Svaka promjena je teška. Sve što taknem je neki problem. Ulica ima tri trake i jedan će biti sad za biciklističku stazu. I sad je drama na svim medijima. pa odite u Ljubljanu, tamo je centar skoro zabranjen za promet. Što će biciklistima smanjenje prireza ako ne mogu bicikllima doć do grad?

Kupujemo 20 novih tramvaja, 15 godina nismo kupili niti jedan tramvaj. Do kraja mandata kupit ćemo 60 tramvaja.

Tramvajske pruge ćemo proširiti.

Automobili na struju ili fosilna goriva

Električna mobilnost su dio te priče.

Imam nažalost na fosilna goriva auto jer si nisam bolji mogao priušitit. Ali službeno vozim hibrid.

Natječaj za čišćenje ZETovih vozila

To je ugovor koji je dosad bio outsourcean.

Uspjeli smo uštedjeti milijardu kuna.

Emisija je završena a od 15 sati, Tomašević će odgovarati na pitanja građana na Facebooku Nu2.

O dječjoj bolnici Srebrnjak

"U dvije godine se nije dogodilo nitša, a onda je u osam mjeseci projekt istekao. Projekt kakav je sada napisan, treba se cijeli završiti do 2023. To je pola milijarde kuna. Mi smo podržali produženje, a tada je to već bilo na rubu rizika. Ako se cijeli projekt ne završi na vrijeme, onda Zagreb mora vratiti cijeli taj novac", rekao je.

"Tada je bilo na rubu, ali smo podržali. Ali onda je izvođač radova, kojeg ja nisam odabrao, je jednostavno raskinuo ugovor i sad je jasno da se to ne može završiti", rekao je Tomašević i dodao da se možda projekt može spasiti da se gradi u različtim fazama.

Grafiti po gradu, kad će se to početi rješavati?

"Sljedeći tjedan na skupštini je inicijativa s kojom krećemo, baš se radi o grafitima. Ne samo da ćemo ih počistiti nego ćemo premazati zgrade antigrafitnim premazom, onda će se to moći obrisati u jedan dan. Uz, naravno, represiju koja je potrebna. U nekim dijelovima ćemo dozvoliti, ali to će biti pravi grafiti", rekao je.

Možemo prema anketama gubi popularnost

"Crodemoskop je napravila istraživanja nakon godine mog mandata, to je pokazalo da 80 posto glasova podržava moj rad. Mi po svim anketama imamo između 9 i 12 posto, a na izborima smo osvojili ukupno 7 posto", rekao je.

Uskoro opširnije

Pročitajte više