Tomčić: HSS definitivno neće ulaziti u predizborne koalicije

PREDSJEDNIK Sabora i HSSa Zlatko Tomčić danas je za Hrvatski radio rekao da je HSS definitivno odlučio kako neće ulaziti u nikakve predizborne koalicije jer je, kako tvrdi, u Hrvatskoj prošlo vrijeme dogovorne demokracije.

Koaliranja su moguća nakon parlamentarnih izbora, ali HSS sigurno neće ´robovati lijevim i desnim podjelama´, rekao je Tomčić i tako ponovio tvrdnje koje je iznio prije tri dana na Glavnoj skupštini HSS-a.

Eventualna buduća koalicijska vlast prije svega mora sklopiti konsenzualni ugovor koji će je obvezati da raspravi najvažnije teme od državnog i nacionalnog značaja.

´To je nužno kako takva koalicija ne bi bila opterećena žustrim svađama i incidentima kao što je bila sadašnja´, naglasio je.

´Hrvatska više ne smije gubiti vrijeme na međustranačke sukobe i na pitanja tko je iz kojega miljea došao prije 50 godina´, rekao je Tomčić i pozvao sve političke stranke da definiraju ključna državna pitanja i pokušaju ih zajednički riješiti.

Smatra da ´Hrvati konačno moraju shvatiti da postoje teme oko kojih se sve političke stranke moraju dogovoriti ili će se rok za ulazak u EU i NATO bitno produljiti´.

Na upit hoće li još uvijek, nedefinirani izborni zakon dovesti do nove političke krize, odgovorio je da je HSS u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog izbornog zakona, a da novi izborni zakon Sabor mora donijeti do kraja veljače.

Ocjenjujući saborski rad u ovoj godini, rekao je da zbog ´burne političke dinamike´ uvjetovane izlaskom HSLS-a iz koalicije i osnivanjem novih stranaka, a što je izazvalo i krizu Vlade, Sabor i nije bio baš najpovoljniji ambijent za rad. No, ustvrdio je, i u takvom je ozračju Sabor odradio 88 plenarnih zasjedanja i 160 sjednica radnih tijela, te donio 144 zakona.

Taj je broj zakona ocijenio prevelikim jer, rekao je, ´zadaje glavobolju i zabrinutost tako što komplicira cijeli pravni sustav´. Nužnim je ocijenio iznalaženje načina da se taj proces donošenja zakona uspori.

Najavio je i osnivanje posebnog saborskog tijela koje bi se bavilo usklađivanjem hrvatskih sa zakonima EU, a kako bi se rasteretio rad parlamenta koji bi u idućoj godini, tvrdi Tomčić, trebao raspraviti više od 80 takvih zakona.

Pročitajte više