Tomić mora platiti Hasanbegoviću 15.000 kuna odštete jer ga je nazvao retardom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OPĆINSKI građanski sud u Zagrebu presudio je da pisac i kolumnist Ante Tomić mora platiti bivšem ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću odštetu za duševne boli nanesene tekstom objavljenim u NIN-u 2016.

Podsjetimo, Hasanbegović je tužio Tomića zbog uvreda na njegov račun iznesenih u članku "Jadi političkog minotaura", objavljenom 28. siječnja 2016. u tiskanom izdanju beogradskog tjednika NIN odnosno 31. siječnja 2016. u njegovoj elektroničkoj verziji, kao i na Facebook stranici.

U tom tekstu Tomić je za Hasanbegovića rekao da je "retard", "nemoguće biće", "politički minotaur", "ideološki jednorog", "ustaški klaun", "slaboumni zagrebački musliman" i "bijednik". 

Ustavni sud je u travnju prošle godine poništio pravomoćnu presudu protiv pisca Ante Tomića kojom je proglašen krivim za povredu časti i ugleda Zlatka Hasanbegovića. Slučaj se vratio na ponovno suđenje.

Hasanbegović je isticao u tužbi da autor teksta o njegovim društvenim i političkim pogledima može misliti što hoće, pa i bez ikakvih argumenata, ali ga nema pravo vrijeđati i kvalificirati tako da mu vrijeđa pravo osobnosti i nanosi neimovinsku štetu.

Hasanbegović je tražio 30.000 kuna odštete. Sud mu je dosudio polovicu tog iznosa.

Pročitajte više