tomislav gotovac pozvan na 50. venecijanski bijenale

Zagrebački likovni umjetnik Tomislav Gotovac pozvan je na 50. venecijanski bijenale.

Za izložbu ´Utopia Station´ (Postaja utopije) Gotovac kani izraditi, kako je danas izvijestila udruga ´Što, kako i za koga´ (WHW), plakat ´Lois meets Hank´ koji će prikazivati ´slavne´ epizodne glumce, koji u Gotovčevoj utopiji postaju glavnim likovima.

Tema ovogodišnjega Venecijanskog bijenala pod umjetničkim direktorom Francescom Bonamijem je ´San i konflikt: diktatura promatrača´.

Bijenale je zamišljen kao ´izložba izložaba´, a događat će se u prostorima Arsenala, u nacionalnim paviljonima na Giardinama te na mnogim drugim mjestima u srcu Venecije.

Francesco Bonami odlučio je Venecijanski bijenale, kao najveći pregled međunarodne suvremene umjetnosti, pretvoriti u seriju nezavisnih izložaba zasebne prepoznatljivosti, te je na suradnju pozvao više uglednih kustosa koji će na Bijenalu predstaviti samostalne izložbene projekte.

Projekt ´Utopia Station´ sastoji se od nekoliko razina (seminari, izložbe i knjige), koje se održavaju u različito vrijeme i na različitim mjestima.

Utopija kao projekt koji se razvija prema beskrajnim društvenim ciljevima počet će na Venecijanskom bijenalu.

Tomislavu Gotovcu (1937.) poziv je poslao Hans Ulrich Obrist, kustos pariškog muzeja Musee d´art Moderne de la ville de Paris, koji je s Gotovcem surađivao na knjizi ´Zagreb 16. lipnja 2001´, koju je objavila Udruga za vizualnu kulturu ´Što, kako i za koga´, Knjiga se sastoji od razgovora koje je Obrist vodio s četvero hrvatskih umjetnika dok je boravio u Zagrebu u lipnju 2001.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.