Tomislav Karamarko - putevima Ive Sanadera

Foto: Index, Vlada.hr

ODMAH da se razumijemo – Tomislav Karamarko nije u sukobu interesa, kako se on zakonski definira. Međutim, Tomislav Karamarko je, prema onome što se danas saznalo, u nečem punom gorem – političkoj odgovornosti koja smrdi na teška moguća kršenja propisa i još više nacionalnih interesa Republike Hrvatske.

Josip Petrović, lobist mađarskog MOL-a, preko svoje tvrtke Peritus savjetovanje je gotovo pune dvije godine plaćao usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu Ane Šarić Karamarko, sadašnje supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, otkrio je tjednik Nacional, navodeći i ugovor. Iznos: 2500 eura mjesečno. U doba kada je ugovor potpisan – Karamarko i Ana Šarić još nisu bili u braku.

Među predmetom ugovora nalazimo i sljedeće: „praćenje i analiza trendova industrije energetike i segmenata trgovačkih centara“, „sudjelovanje na poslovnim sastancima i konferencijama u svojstvu predstavnika naručitelja, a u skladu i povodom eksplicitnog zahtjeva naručitelja“, što bi sve na neki način moglo predstavljati sukob interesa – da se Ana Šarić, kasnije Karamarko, bavi naftnim biznisom.

Međutim, Ana Šarić, unatoč zavidnoj poslovnoj karijeri (a oko pomaganja bolesnim životinjama ženi svaka čast) tim poslom se ne bavi. Specijalizirani, maksimalno kompliciran i izlobiran naftni biznis izvan je poslova Ane Šarić. Do ovog ugovora mogla je doći samo putem Tomislava Karamarka. Jer sumnjamo da je lobist MOL-a, sveumreženi Petrović, došao do Ane Šarić listajući poslovni imenik.

Što je i kako i zašto Josip Petrović, lobist MOL-a, strane koja je nasuprot Republici Hrvatskoj, plaćao djevojci tadašnjeg šefa oporbe? I zašto? Sam Karamarko je uredno, znamo već, i prije braka uživao povlastice firme Drimia, kao što je skupocjeni službeni automobil.

Sada znamo zašto je bio nervozan Božo Petrov!

Izbori su, Karamarko dolazi na vlast i zanimljivo – INA mu je jedan od prioriteta. Nema par tjedana, bilo je to druge polovine travnja, da Božo Petrov vidno iznerviran izgovara: „Mislim da se ovdje mnogo toga vrti i oko Ine, zbog samih događaja prošlog tjedna mislim da je jasno kojim interesnim grupacijama ne odgovara red i normalni aparat.“

Čini se da nervoza oko INA-e ne staje, jer dolazi do otvorenog sukoba HDZ-MOST. Prema informacijama koje su dobili novinari, HDZ, točnije Tomislav Karamarko, ponudio je prošlog tjedna čelništvu MOST-a tri glavna uvjeta za nastavak suradnje. Kako je potvrđeno Indexu, Karamarko od svog partnera očekuje da ih se podupre u zahtjevu da se odustane od arbitraže u slučaju INA - MOL, HDZ želi imati glavnu riječ u kadroviranju unutar MUP-a, a tu je poseban zahtjev da šef PNUSKOK-a bude iz redova HDZ-a. Da se sastanak zaista dogodio i da je dan ultimatum potvrdilo je nekoliko članova MOST-a.

Sedmog svibnja u Splitu Božo Petov govori novinaru Indexa: "Ultimatum sigurno nije pravi način na koji se govori. Zato sigurno nećemo pristati na bilo kakve ultimatume. Uostalom, na koji način možete pričati o nekakvim ultimatumima o nečemu što ste se dogovorili prvi dan".

Čitate li špijunske romane, Karamarko?

Godina je 2012. Suđenje je Sanaderu. Svjedočenje. Prenosimo tadašnji tekst: „Prva se na klupi za svjedoke našla Ilona Fodor, koja danas radi kao odvjetnica za ekonomska pitanja u MOL-u zadužena za Hrvatsku. Kao i ostali predstavnici MOL-a koji su do sada svjedočili na Županijskom sudu, i Fodor je navela kako je od samog početka pregovora s Vladom RH cilj MOL-a bio steći upravljačkih prava u Ini i samim time staviti najveću hrvatsku naftnu kompaniju pod svoj utjecaj. Opširnije.

Ista Ilona Fodor daje iskaz ispred UNCITRAL-a (arbitražnog tijela u postupku INA-MOL) i to 16. listopada 2015. Tjednik Nacional prenosi dio njenog svjedočenja: „Između siječnja 2013. pa sve do konca 2014. osobno sam bila glavna točka kontakta između Mola i Petrovića. Molov sporazum s njim nije fikcija. Gospodin Petrović osigurava usluge vezane uz javna pitanja, uključujući politički obavještajni rad, odnosno politički intelligence i analize za Mol u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.(…)”

U što ste se to upleli gospodine Karmarko? Zar to nije vrijeme kada vaša tadašnja djevojka ima baš ugovor? Koja je vaša, gospodine Karamarko uloga u tome?

Ljubavi Karamarka: INA i PNUSKOK

Tomislav Karmarko tvrdi da s Petrovićem dijeli samo prijateljstvo. Sada se pokazalo da je tu ugovor vrijedan 60 tisuća eura s tvrtkom Drimia. A uz to – čini se da bi Karamarko svakako želio zaustaviti arbitražu INA-MOL, gdje njegov prijatelj Petrović radi za – MOL. I onda još jedan detalj – u pregovorima s MOST-om Karamarko očajnički traži pravo imenovanja šefa PNUSKOK-a, dakle upravo tijela koje operativno radi na slučajevima teškog kriminala.

I – sve je u redu. Slučajno. Slučajno je valjda i novinarka Tportala Oriana Ivković Novokmet dobila otkaz, i to samo dan nakon objave teksta o Karamarku i Ani Šarić – i čudnoj vezi obitelji Karamarko s ruskim naftnim biznisom. Ako u svom ludilu vijesti danas niste pročitali, pročitajte svakako taj tekst.

Ako je ovo normalno – onda zaista više ništa nije nenormalno. Oko Karamarka se počelo vrtjeti sve – od Sanaderovih igara s INA-om do ruskog naftnog biznisa. A Karamarko nema ništa s svime time. U svakoj iole normalnoj državi politička karijera Tomislava Karamarka ovime bi bila završena.

Ovo je stvar ne za Povjerenstvo za sukob interesa, nego za državne istražne organe i Sabor! Možda i za tajne službe – sve one nad kojima bi Karamarko tako rado želio imati nadzor. Počinje biti jasno i zašto. Stoga, dame i gospodo državni odvjetnici, dame i gospodo zastupnici – znate što vam je činiti, što pravosudno, što politički. Ili možemo cijelu državu predati MOL-u.

> Lobist MOL-a platio najmanje pola milijuna kuna Karamarkovoj supruzi da ga savjetuje

> Mostovac Bulj: Pozivam Uskok da istraži Karamarka

> Vrdoljak za Index: Ako su ugovori autentični, Karamarko mora odstupiti

> Puhovski za Index: U pristojnijoj državi Karamarko bi napustio svoju funkciju

> MOST-ov Miroslav Šimić: Karamarko mora dati odgovore, od toga ne može pobjeći

> Petrina za Index: To nije samo sukob interesa, nego i veleizdaja

> Transparency international: Hitno regulirajte lobiranje

> Bojan Glavašević prijavio Karamarka Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

> HDZ zaustavljanjem arbitraže spašava Hernadija i Sanadera

> Povjerenstvo o aferi MOL-Karamarko: "Ovo je potencijalni sukob interesa"


> Maras: Karamarko nikoga ne može uvjeriti da nema interesni odnos s MOL-om

> HDZ optužio MOST da stoji iza afere Konzultantica: "Neka Uskok istraži Bulja"

> Kosor za Index o aferi Konzultantica: Orešković ovo ne smije prešutjeti

> Karamarko nije demantirao medije oko afere Konzultantica: "Preko moje supruge vrše pritisak na mene"

Pročitajte više