Topi se podrška Kosorici: HSLS napustio vladajuću koaliciju!

PREDSJEDNIK HSLS-a Darinko Kosor potvrdio je da su članovi Središnjeg vijeća i Predsjedništva stranke većinom glasova odlučili da izlaze iz vladajuće koalicije.

"Odluka je bila teška, ali izlazimo iz vladajuće koalicije nezadovoljni njezinim radom te zbog optužbi da smo nelojalan partner", kazao je novinarima predsjednik HSLS-a Darinko Kosor te dodao kako on ne želi sudjelovati u rade vladajuće koalicije ako je "došlo do toga da ih optužuju za nelojalnost".

"Mi smo časna stranka"

"Mi smo časna stranka i preko takve optužbe ne možemo prijeći", zaključio je Kosor. Sada se može očekivati da će se dosadašnja potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić vratiti u Sabor, a troje državnih tajnika podnijeti ostavke na svoja mjesta.

Kosor je otkrio kako su protiv izlaska bili jedan član Predsjedništva i dva člana Središnjeg vijeća. Predsjednik HSLS-a tvrdi i kako niti jedan od njih nije dužnosnik niti saborski zastupnik. "HSLS izlazi iz koalicije, ali ne prelazi u drugu koaliciju. HSLS će samostalno djelovati i pozivamo građane i nezavisne liste da nam se pridruže", kazao je Kosor te dodao kako nije kontaktirao s koalicijom lijevog centra.

Sastanak Središnjeg vijeća HSLS-a prije kraja je napustio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok te time već ranije nagovijestio kako bi liberali mogli izaći iz vladajuće koalicije.

Čehok glasao protiv izlaska iz koalicije

Priče o raskidu HSLS-ove koalicije s HDZ-om zabavljale su javnost cijelog ovog tjedna, a danas su središnja tijela stranke trebala dati svoj konačan stav o tome pitanju. Iako je konferencija za medije nakon sastanka Središnjeg vijeća trebala biti održana u 13.30 sati, žustra rasprava ju je odgodila za par sati.

Sjednicu je prvi napustio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji nakon odlaska nije novinarima želio ništa reći osim da ima važnijeg posla. Kosor je kazao da je Čehok na sastanku "diskutirao i nije dao do znanja da odlazi". Za Đurđu Adlešić je rekao da ima svoj mandat i uvijek može biti saborska zastupnica.

"Vlada ima stabilnu većinu u Saboru"

Premijerka Jadranka Kosor je danas nakon Croatia Summita, dok još nije bilo poznato da HSLS izlazi iz koalicije, kazala da nitko nikada nije iskazao želju za odlaskom.

"Ako se to i dogodi, Vlada ima stabilnu većinu u Saboru", kazala je Kosor te dodala da misli da prijevremeni izbori ne bi bili dobri za Hrvatsku, jer bi to značilo da se pregovori s EU-om neće završiti krajem ove ili početkom druge godine te da bi zastao i Program gospodarskog oporavka. "Ako HSLS izađe iz koalicije, sve je to već viđeno, nema ništa novo", kazala je Kosor.

Pročitajte više