"TORANJ SLOBODE" NA GROUND ZERO BIT ĆE NAJVIŠI NA SVIJETU

"Toranj slobode" koji će se uzdizati na mjestu nekadašnjeg Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u New Yorku, bit će najviša zgrada na svijetu, visoka gotovo 610 metara, piše "New York Times" ovih dana. L

S konačnim izgledom tornja koji će zamijeniti tornjeve blizance uništene u terorističkom napadu 11. rujna 2001., javnost će sljedećeg tjedna upoznati republikanski guverner države New York George Pataki.

Amerikanac David Childs autor je projekta tornja u kojemu će jedan dio imati uredsku namjenu. Nitko neće morati raditi iznad 70. kata koji će biti na visini od 335 metara.

Ispod zgrade bit će nenastanjeni prostor koji je projektirao američki arhitekt Daniel Libeskind koji će ići do dubine od 206 metara, što zgradi omogućuje da bude visoka 541,3 metra ili 1776 stopa, u spomen američke deklaracije o neovisnosti koja je proglašena 1776.

Vrh će zajedno s antenama dosegnuti 609,6 metara (2000 stopa).

Najviši toranj na svijetu otvoren je na Tajvanu u listopadu ove godine, a visok je 508 metara i ima sto katova. Taj neboder koji se nalazi u Taipeiju, otvorit će službeno vrata javnosti tek sljedeće godine.

Tornjevi blizanci WTC-a bili su visoki 410 metara.

Pročitajte više