Torbicu koju je Pokrovac uvijek imao sa sobom policija nije pronašla

POLICIJA otkriva sve više detalja oko kobnog jutra u kojem je ubijen Dino Pokrovac. Kako je rečeno na redovitoj pressici PU zagrebačke, policija ima saznanja o Pokrovčevom kretanju kobne noći, a već je ispitala i jednog dužnika koji je poligrafskim ispitivanjem eliminirao sumnju sa sebe.

Pokrovac je u subotu navečer viđen u Dubravkinom putu, potom u Kaptol centru, a oko 2.15 sati je došao pred zgradu u Kaštelanskoj ulici 3a gdje je živio na drugom katu. Oko 2.30 je ušao u zgradu gdje je ustrijeljen s više metaka u glavu i trup.

Supruga, koja je svaku večer dočekivala Dinu, u kasnoj je noći čula buku i jauk za koji policija pretpostavlja da je bio žrtvin. Inače, Pokrovac se kući gotovo uvijek vraćao između 1 i 3 sata u noći, a kobne je večeri, nakon što je čula komešanje na stubištu, supruga pokušala Dinu zvati na mobitel. Međutim, on se nije javljao.

Nakon toga pokojnikova supruga je nazvala Dininog prijatelja koji je oko 3.20 sati našao Pokrovca ubijenog u haustoru zgrade. On je nakon toga pozvao policiju koja je ubrzo blokirala mjesto zločina. Očevidaca ubojstva nema, a policija je danas zamolila građane koji bilo što znaju vezano uz ovaj slučaj da pomognu istražiteljima u rješavanju ubojstva, uz poštivanje njihove anonimnosti.

Kako je rečeno u PU zagrebačkoj, jedna je osoba, koja je bila od mjesta zločina udaljena 50-ak metara, u to vrijeme čula praske nalik na pucanje petardi, nakon čega je čula automobil koji se velikom brzinom udaljio iz Korčulanske ulice. Međutim, marka automobila kao i registracija policiji nisu poznati.

Zanimljiv je i detalj oko crne "Gucci" torbice koju je Pokrovac uvijek nosio sa sobom. Torbica naime na mjestu zločina nije pronađena kao ni na širem području oko zgrade te postoji mogućnost da ju je počinitelj uzeo. Policija pretpostavlja da se u torbici nalazio adresar kao i popis dužnika kojima je pokojni Pokrovac posudio novac.

Načelnik sektora kriminalističke policije Željko Prša je rekao kako istražitelji posjeduju ugovore igrača koje je Pokrovac zastupao te da su u tijeku razgovori s njegovim odvjetnikom Tomislavom Svetinom te poslovnim suradnikom Davorom Šukerom.

"I dalje razgovaramo sa svim Pokrovčevim dužnicima, poznato je da je posuđivao veće svote, a još nikoga nismo eliminirali." - rekao je Prša. Dodaje da su u suradnji s rodbinom žrtve došli do njegove poslovne dokumentacije i ugovora koje će detaljno ispitati i zatražiti objašnjenja od njegovih poslovnih partnera.

Do sada je napravljeno i poligrafsko testiranje jednog od Pokrovčevih dužnika, policiji poznatog zbog povezanosti s nekim drugim slučajevima na kojima su radili, no testiranje je pokazalo da on nije povezan s ubojstvom.

Policijski inspektori su na mjestu zločina pronašli i jedan opušak koji je poslan na laboratorijsku analizu, a do sad su obavljeni razgovori s 20 osoba među kojima je 4-5 Pokrovčevih dužnika. Prema policijskim saznanjima, ispitani dužnici su Pokrovcu dužni od 10.000 do više stotina tisuća eura.

Prša je na pressici rekao kako nitko nije eliminiran, te da će u cilju istrage policija kontaktirati Interpol. Prema skupljenim dokazima sigurno je da je ubojstvo planirano te da je stručno obavljeno, međutim, nije sigurno da se radi o mafijaškom obračunu, kažu u policiji.

Fotorobot napravljen u istrazi ubojstva nogometnog menadžera Dine Pokrovca prikazuje muškarca kojega je supruga ubijenog nekoliko dana ranije vidjela u zgradi i učinio joj se sumnjivim, potvrdio je danas načelnik zagrebačkog Sektora kriminalističke policije Željko Prša.

"No, moguće je da ta osoba nema nikakve veze s ubojstvom, a u tom slučaju apelieramo na njega da se pojavi u policiji i objasni što je tamo radio", kazao je Prša govoreći o rezultatima dosadašnje policijske istrage subotnjeg ubojstva nogometnog menadžera ispred njegove zgrade u Korčulanskoj ulici.

Foto-robot pokazuje muškarca starog između 40 i 45 godina, visokog 180 centimetara, srednje tjelesne građe, crne guste kose, duguljastog lica i šiljaste brade.

Ubijeni menadžer Dino Pokrovac je posjedovao oružje za koje je imao legalnu dozvolu, a kobne večeri oružje nije imao kod sebe. Oružje iz kojeg je ubijen nije pronađeno, a policija zna o kojem se kalibru i vrsti oružja radi, ali podatak, radi istrage, čuva u tajnosti.

Pokrovac nikad nije odgovarao zbog prijevare austrijske osiguravajuće kuće

Kako se doznaje na karlovačkom Općinskom sudu, Pokrovac je bio nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog prijevare osiguravajućeg društva, no kako je u ožujku 2003. nastupila zastara drugostupanjski sud je presudu odbio.

Predsjednica Općinskog suda Sanda Janković, koja je i vodila postupak protiv Pokrovca, dala je Hini na uvid spis u kojemu stoji da je Pokrovac osuđen 12. veljače 2003.

Mjesec dana kasnije došlo je do zastare jer je od kaznenog djela za koje ga se teretilo prošlo deset godina, pa je u srpnju 2003. drugostupanjski Županijski sud nepravomoćnu presudu odbio. U sudskom spisu navodi se da je Pokrovčevo ime Dinko, a ne Dino.

Pokrovac je na sudu odgovarao po optužnici iz 1995., zajedno s još 12 okrivljenika, među kojima je bilo šest tada aktivnih policajaca. Njih se teretilo za naplatu odštete od osiguravajućih kuća za prometne nesreće koje se nikada nisu dogodile.

Pokrovcu je na suđenju dokazano da je u ožujku 1993. lažno predočio austrijskoj osiguravajućoj agenciji Avus da je njegov BMW oštećen u prometnoj nesreći u Karlovcu i to potkrijepio lažnim policijskim zapisnikom koji mu je predao bivši karlovački policajac.

Za naknadu nepostojeće štete Pokrovac je od austrijske agencije dobio više od 300 tisuća šilinga.

Pročitajte više