Torcida kamenjem, bocama i znakovima napala policiju. Stigla presuda nakon 11 godina

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Donesena je presuda u ponovljenom suđenju za nerede koji su izbili 4. svibnja 2013. nakon utakmice između RNK Splita i HNK Hajduka, javlja Dalmatinski portal. Osuđena su četvorica torcidaša, od toga jedan na bezuvjetnu kaznu zatvora od sedam mjeseci, a ostali na rad za opće dobro kojim će odslužiti kazne od po šest mjeseci zatvora. 

Trojica navijača su oslobođena jer tijekom suđenja nije dokazano da su sudjelovali u neredima. Jedini navijač koji je osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu trenutno se nalazi na Islandu. Već je ranije bio osuđivan.

U ovom slučaju ga se teretilo da je poveo masu navijača na policajce kod Parka mladeži te ih preko megafona pozvao da prijeđu kolnik i krenu prema zaštitnim ogradama. U presudi stoji kako je za nerede odgovorna skupina od 500 do 700 navijača Hajduka koji su iskazivali nezadovoljstvo cijenom ulaznica i nerazjašnjenom smrću navijača Marka Azapovića.

Županijski sud u Vukovaru ukino prvu presudu

Srušili su zaštitne ograde te počeli bocama, kamenjem, pirotehničkim sredstvima i raznim predmetima gađati policajce. Kordon policije je pokušao odblokirati prometnicu, ali navijači su se nastavili zalijetati prema policajcima te ih gađati stolicama i bocama. 

Ozlijeđeno je šest policajaca, iščupano više prometnih znakova i oštećen jedan lokal. Iako je nastalo još štete, sud pregledom snimki nadzornih kamera nije mogao utvrditi da su okrivljenici odgovorni za nju. Na prvom suđenju šestorica navijača su osuđena, a jedan oslobođen. 

Međutim, Županijski sud u Vukovaru je ukinuo presudu i naredio ponovno suđenje. Okrivljenici su većinom tvrdili da su nevini. Prvookrivljeni se branio kako bi se sigurno maskirao u slučaju da je mislio raditi nešto nedopušteno. Objasnio je kako je već ranije osuđivan zbog navijačkih nereda pa je znao da bi lako bio uočen. 

Policajac krivo zapamtio ime

Drugookrivljeni je naglasio kako je samo pokušao smiriti one koji su radili nered. Ispričao je kako je pobjegao čim je policija počela s intervencijom. Tvrdio je i kako ne bi činio ništa nedopušteno jer je već bio pod uvjetnom kaznom zbog nereda na splitskom Gay Prideu. 

Sud je prihvatio iskaze policajaca koji su identificirali prvookrivljenog kao predvodnika skupine, a prepoznali su i nekoliko ostalih okrivljenika. U slučaju drugookrivljenog utvrđeno je kako je policajac krivo zapamtio njegovo ime te da se zapravo radilo o prvookrivljenom. 

Trećeokrivljeni je priznao da je bacio ogradu. Što se tiče četvrtookrivljenog, policajac je posvjedočio da se radi o navijaču koji je vikao: "Ajmo juriš." Za petookrivljenog i sedmookrivljenog nije bilo dokaza, dok je šestookrivljeni identificiran kao dio grupe koja je napala policajca iz Imotskog. 

Uzete u obzir otegotne i olakotne okolnosti

Sud je kao olakotnu okolnost vrjednovao to što je prošlo mnogo vremena od počinjenog djela. Trojici navijača je u prilog išla i dosadašnja kaznena neosuđivanost.

Otegotne okolnosti su bile porast navijačkog nasilja te upornost pri počinjenju kaznenog djela, kao i dosadašnja osuđivanost prvookrivljenog zbog nasilničkog ponašanja, prijetnje, oštećenja tuđe stvari, napada na službenu osobu i izazivanja nereda.
 

Pročitajte više