Toyota povlači još 1,5 milijuna automobila



TOYOTA, najveći svjetski proizvođač automobila, povući će s američkog i japanskog tržišta još 1,53 milijuna Lexusa, Avalona i drugih modela zbog problema s tekućinom za kočenje i pumpom za benzin, što je samo najnoviji u nizu tehničkih problema s kojima se ta kompanija susrela.

Toyota je danas najavila kako će na popravak povući oko 740.000 automobila u SAD-u i 559.000 u Japanu, dok su ostala vozila u Europi i na drugim tržištima diljem svijeta.

Japanski autodiv je prošle godine zbog problema s podlošcima za noge, sustavom kočenja i pedalama za gas morao povući preko deset milijuna vozila. U kolovozu je morao povući 1,33 milijuna Corolla i Matrixa zbog problema s motorima.

Većina vozila kojima sada treba popravak ima problema s glavnim cilindrom kočnica, zbog čega kočenje može biti usporeno. Neki modeli imaju probleme s pumpom za ubrizgavanje benzina, zbog čega motori mogu zatajiti. Nije prijavljen niti jedan slučaj automobilske nesreće povezane s problemima.

Problemi s kočnicama

Modeli koje obuhvaća ovaj opoziv u SAD-u su Avaloni iz 2005. i 2006. godine, modeli nehibridnih Highlandera i Lexusa RX330 proizvedenih između 2004. i 2006. godine, Lexusi GS300 i IS250 i IS350 iz 2006. godine.

U Japanu se povlače modeli Crown, Crown Majesta, Harrier, Mark X, Alphard, Kluger Lexus GS350, IS250 i IS 350. Svi modeli proizvedeni su između 2002. i 2005. godine.

Problemi s automobilima su Toyoti u SAD-u nanijeli prilično jak udarac, a kompanija se i dalje oporavlja od posljedica opoziva. Ipak, u Japanu imidž najveće autokompanije nije toliko trpio, a Prius je ove godine najprodavaniji model. U Europi je situacija slična, a kompanija je u razdoblju od siječnja do kolovoza diljem svijeta prodala 5,6 milijuna vozila, što je za 13 posto više nego u istom razdoblju lani.

Pročitajte više