Tragedija kod Novog Zelanda: Šezdesetak nestalih u potonuću broda

PRETPOSTAVLJA se da se više od šezdeset ljudi, uglavnom žena i djece, utopilo nakon prevrnuća broda u blizini pacifičkog otoka kraljevine Tonga, nedaleko Novog Zelanda. Kako prenosi BBC, brod Princess Ashika potonuo je jučer u poslijepodnevnim satima oko 90 kilometara od glavnog grada Nuku'alofa.

Zatražio ronioce

Pedesetak muškaraca, putnika broda, koji su u vrijeme potonuća bili na palubi, je spašeno, dok je većina žena i djece, koja su u to vrijeme spavala u donjim kabinama, nestalo zajedno s brodom. Na brodu je u vrijeme potonuća bilo 117 osoba. Prema riječima premijera Tonge, Feletija Sevelea, malo je nade za pronalazak još preživjelih. Premijer je od Novog Zelanda, koji je poslao i vojni zrakoplov zbog brže potrage, i Australije zatražio da pošalju veći broj ronioca koji bi tragali za tijelima.

Uzrok nepoznat

Do sada su pronađena dva tijela, uključujući i ono 48-godišnjeg Britanca Dana MacMillana, koji je živio na Novom Zelandu. Potvrđeno je da je na brodu bilo i nekoliko Nijemaca, Francuza i Japanaca. "Riječ je o velikoj katastrofi i velikom gubitku. Pokušat ćemo se s time nositi najbolje što možemo", rekao je premijer Sevele, dodajući da je uzrok potonuća još uvijek nepoznat. Iako se nagađalo da je mogući uzrok zastarjelost broda, premijer je demantirao tu tvrdnju i objasnio da je brod prošao sigurnosnu inspekciju. Putnici koji su se uspjeli spasiti u čamcima za spašavanje kažu da je brod potonuo u svega nekoliko minuta. Prema lokalnim medijima, nestala su 23 muškarca, 21 žena i sedmero djece.

Pročitajte više