Traje potraga za nestalima u eksploziji u Leverkusenu. Spasioci: Sve je manje nade

Foto: EPA

DAN nakon eksplozije spremnika u zoni kemijske industrije u njemačkom gradu Leverkusenu spasioci su izgubili nadu da bi mogli pronaći preživjele, priopćeno je.

"Mi nažalost moramo polaziti od toga da pet osoba koje se vode kao nestale nećemo pronaći žive", rekao je direktor kemijskog parka u kojem se dogodila eksplozija.

Trenutno su zabilježene dvije poginule osobe te 31 ozlijeđena, od čega četiri teže.

 

Predstavnici vatrogasne službe industrijske zone u međuvremenu dronovima tragaju za preživjelima.

Tvrtka Currenta, koja upravlja ovom industrijskom zonom, priopćila je kako se još uvijek ne zna uzrok nesreće. U utorak ujutro je pored spalionice smeća zapaljen spremnik s razrjeđivačem, a požar se proširio i na druge spremnike.

Stanovnici su još jučer odmah nakon eksplozije upozoreni da ne otvaraju prozore te da ne konzumiraju voće i povrće iz vrtova koji se nalaze na ovom području, koje se nalazi sjeverno od grada Kölna.

 

Pokrajinski ured za zaštitu okoliša u srijedu je izrazio bojazan da su se preko oblaka koji se razvio nakon eksplozije u naseljena područja proširile otrovne tvari poput dioksina.

Ured je priopćio kako bi analize količine otrovnih tvari koje su se preko čađe i pepela proširile okolinom mogle "potrajati danima".

Pročitajte više