Traje žurna sanacija prevrnutog vlaka kod Rijeke, šteta oko 200.000 eura

Foto: PIXSELL/Nel Pavletic

U tijeku je žurna sanacija posljedica željezničke nesreće na relaciji Meja - Škrljevo. Jutros je otegljena lokomotiva koja je visjela nad provalijom, skuplja se rasuti kukuruz, sve je spremno za popravak pruge, a radovi bi trebali biti gotovi za desetak dana. Točan datum ponovnog uspostavljanja prometa znat će se u ponedjeljak.

Dok se čekaju rezultati istrage željezničke nesreće u kojoj, srećom, nitko nije ozlijeđen, na sanaciji se radi punom parom kako bi promet prugom krenuo što prije.

Vlasnik nije otpisao robu, vrijedna je oko 200.000 eura

"U jutarnjim satima maknuli smo lokomotivu koja je visjela nad provalijom, sa stražnje strane vlaka usisavamo teret, režemo vagone. Ostatke tih vagona vozimo u kolodvor Plase, s prednje strane vlaka montirani usisavači", rekao je za HRT Stipo Barišić, voditelj područne jedinice prometa HŽ Infrastrukture.

I sve se to događa daleko od očiju javnosti, jer je pristup neovlaštenima - zabranjen, pa je time spriječena daljnja krađa rasutog tereta. Vlasnik više od tisuću tona kukuruza, vrijednosti od oko 200 tisuća eura, svoju robu nije otpisao.

"Želimo informirati Vas i javnost da smo za raspolaganje robom ovlastili prijevoznika te da ni na koji način nismo nikog drugog pozvali niti ovlastili da može uzimati tu robu", napisao je u priopćenju Dalibor Barbalić, direktor tvrtke Mauthner d.o.o. Obećana mu je naknada štete.

Najveću štetu trpi riječka luka, vlakovi moraju preko Slovenije

"Taj kukuruz je neispravan za prehranu ljudi i životinja i smatra se uništenom robom koja je osigurana te će osiguravateljska kuća koja osigurava teret platiti štetu vlasniku tereta", istaknuo je u priopćenju Milan Brkić, dipl. ing. direktor tvrtke Rail Cargo Carrier - Croatia d.o.o.

No najveću štetu zbog ove nesreće trpi riječka luka. Teretni vlakovi prometuju preko Slovenije, pa se s nestrpljenjem očekuje ponovna uspostava željezničkog prometa iz Rijeke za Zagreb.

"Točnu informaciju ćemo dati u okviru dva dana, tad ćemo biti potpuno spremni. Ja vas uvjeravam da radimo maksimalno. U ovom trenutku, dok mi dajemo izjavu, radnici popravljaju kontaktnu mrežu, već sada. Pripremljeno je sve za remont pruge", rekao je Barišić.

Na terenu će se raditi danonoćno kako bi se što prije uspostavio promet, a to će biti puno prije nove godine, zaključio je Barišić.

Pročitajte više