Transparency International: nazovi 0800-245-542 radi korupcije

Građani koji se susreću s korupcijom od ponedjeljka, 5. svibnja, moći će nazvati besplatni telefon 0800 245542, svakog radnog dana od 9 do 16 sati, u okviru projekta Transparency International Hrvatska (TIH) "Otvoreni telefon".

Građani će na tom broju moći dobiti savjet što učiniti kada se susretnu sa slučajem korupcije, odnosno kome ga i kako prijaviti, kazao je danas, predstavljajući projekt, predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović.

Prema istraživanjima američkog instituta Gallup u 2000. oko 96 posto slučajeva korupcije u Hrvatskoj se ne prijavljuje, a pretpostavlja se da je to zbog nepovjerenja u institucije koje bi je trebale suzbijati ali i zbog neupućenosti građana.

Petrović tvrdi i da su dosadašnja iskustva s besplatnim telefonima za prijavu korupcije u ministarstvima unutarnjih poslova i financija pokazala da je najveći broj prijava anoniman i da se građani rijetko odlučuju osobno nešto poduzeti.

Volonteri na "Otvorenom telefonu" TIH-a će građanima, koji nerijetko ne znaju što trebaju učiniti kad se od njih traži mito, dati potrebne informacije i uputiti ih što mogu učiniti, objasnio je Petrović.

U TIH-u vjeruju da će projekt doprinijeti podizanju razine svijesti građana o štetnosti korupcije i ukazati im na načine njenog suzbijanja.

Na taj način utvrdit će se i gdje se korupcija najčešće pojavljuje, što će omogućiti donošenje djelotvornijih propisa za njeno suzbijanje, smatra Petrović.

Sredstva za projekt "Otvorene linije" donirala je Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj- OECD.

(Hina) ggrb so

Pročitajte više