Trasparency International protiv korupcije i otvorenim telefonom

Trasparency International Hrvatska (TIH) do kraja ovog mjeseca otvorit će svoj savjetodavni telefon pod nazivom "Otvorena linija" radi jačanja suradnje s građanima na suzbijanju korupcije.

Na današnjem prvom savjetovanju za volontere koji će dežurati na savjetodavnom telefonu predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović rekao je da će ta nevladina udruga i putem telefona pomagati žrtvama korupcije savjetom i upućivanjem na nadležna državna tijela koje bi ih morala zaštiti.

TIH će poticati građane da se otvoreno suprotstave korupciji, osobito na lokalnoj razini, rekao je član, pokretač i prvi predsjednik te udruge Josip Kregar.

Istaknuo je primjere Varaždinske županije i Grada Pule koji su do sada jedini pokrenuli programe za suzbijanje korupcije na lokalnim razinama.

U Varaždinu već pola godine vrlo uspješno radi otvoreni telefon na koji građani prijavljuju slučajeve korupcije i to u većini slučajeva ne anonimno kako se očekivalo, već predstavljajući se imenom i prezimenom, rečeno je.

Inicijativu za uključivanje Varaždinske županije u borbu protiv korupcije pokrenuli su građani, a u Puli je to potaknula sama gradska vlast i političke stranke koje u njoj participiraju.

U Puli je donesen Plan i program mjera za borbu protiv korupcije kojem je težište na preventivnom djelovanju, upoznavanju zaposlenih u javnoj upravi i građana s problemom korupcije kako bi takve slučajeve jasno uočili i spriječili već u začetku.

Uz same građane koji aktivnim djelovanjem mogu najviše učiniti u borbi protiv korupcije, Kregar je naglasio i važnu ulogu medije, ustvrdivši da ni jedna inicijativa TIH-a ne bi prošla kroz institucije vlasti bez podrške medija.

Pročitajte više