"Treba nam predah": Švedska zalupila otvorena vrata izbjeglicama

Screenshot: Guardian

ŠVEDSKA treba "predah" od priljeva desetaka tisuća izbjeglica koje kucaju na njena vrata, rekla je tamošnja vlada najavljujući nove mjere za odvraćanje tražitelja azila i snažan zaokret u politici otvorenih vrata prema ljudima koji bježe od rata ili progona.

Premijer Stefan Löfven je jučer rekao da će se darežljiv režim azila svesti na "EU minimum" i da će većina izbjeglica od travnja iduće godine dobiti tek privremene dozvole za boravak, prenosi Guardian.


Uvode se i provjere identiteta na svim modalitetima prijevoza, a pravo tražitelja azila na ujedinjenje s obiteljima će se značajno ograničiti.

"Mi privremeno mijenjamo švedsko zakonodavstvo da bi više ljudi odlučilo tražiti azil u drugim zemljama... Nama treba predah," rekao je Löfven kritizirajući EU zbog neuspjeha u postizanju dogovora oko distribucije izbjeglica unutar Unije.

Bolna odluka

"Meni je bolno što Švedska više nije u mogućnosti primati tražitelje azila na visokoj razini kao danas. Mi to jednostavno više ne možemo," rekao je.

Promjena zakonodavstva dolazi nakon nedavnog uvođenja kontrola na granicama i prije samo nekoliko mjeseci je bila politički nezamisliva. No, izbjeglice su počele pristizati u broju od 10,000 tjedno i posljednje službene procjene predviđaju da bi ih do kraja godine moglo stići ukupno 190,000 u naciju od 10 milijuna ljudi.

Jučer najavljene promjene posebno teško prihvaćaju Zeleni u koaliciji sa socijaldemokratima, zamjenica premijera iz stranke, Åsa Romson, je zaplakala najavljujući mjere.

"Ovo je grozna odluka," rekla je Romson nakon objave i dodala da bi izlazak zelenih iz vlade zbog novih mjera situaciju učinio još gorom.

Pročitajte više