TREĆA ZAGREBAČKA GAY POVORKA NAJAVLJENA ZA 19. LIPNJA

Središtem Zagreba i ove će godine proći povorka osoba drugačije seksualne orijentacije, u trećoj po redu manifestaciji Zagreb pride, koja će se održati 19. lipnja, najavili su danas predstavnici Organizacijskog odbora Zagreb pridea 2004.

Predstavnici lezbijske, gay, biseksualne i transseksualne (LGBT) populacije ponovno će se okupiti na trgu Zrinjevac, gdje će formirati povorku koja će obići nekoliko ulica u centru grada.

Nakon toga na Zrinjevcu bi trebao uslijediti program, po riječima organizatora, atraktivniji i zabavniji od svih dosadašnjih. Na skupu ne bi trebali govoriti političari, no nastupit će mnogi gosti iz Hrvatske i inozemstva, kažu u Organizacijskom odboru.

Dodaju kako će se Zagreb na taj dan pridružiti međunarodnoj mreži povorki pod nazivom Inter pride, koja se u više od 25 zemalja održava pod zajedničkim geslom "Živjele različitosti".

Organizatori ističu da unatoč tome što je u posljednjih nekoliko godina puno napravljeno na osvješćivanju javnosti i podizanju razine tolerancije, još uvijek živimo u "duboko homofobičnom i transfobičnom društvu". To se, kažu, vidi iz izjava nekih javnih osoba, predstavnika Katoličke crkve, nogometnih navijača i drugih skupina, zbog čega ocijenjuju kako je Povorka još uvijek smislena i potrebna manifestacija.

Po riječima Daniela Šurjana i Sanje Kajinić iz Organizacijskog odbora, ovogodišnjim Prideom istupaju protiv sve snažnijeg pritiska Crkve, koja uvelike oblikuje javno i političko mnijenje u hrvatskom društvu lobiranjem za ukidanje stečenih prava LGBT populacije, kao i za zaustavljanje procesa stjecanja prava koja još nisu osigurana.

Pritom su osudili širenje predrasuda o pripadnicima tih skupina, kao i govor mržnje kojim se su u pojedinim istupima služili neki hrvatski svećenici.

Druga je tema ovogodišnje manifestacije osvješćivanje javnosti o problemima s kojima se susreću transrodne osobe, koje su potisnute na margine društva do te mjere da ih čak ne prihvaća i znatan dio gay ili biseksualnih osoba.

Povorkom se podsjeća na 27. lipnja 1969. kada su se gosti jednog njujorškog bara oduprli policijskom maltretiranju tijekom racije. Transvestitima, homoseksualcima i lezbijkama tada su se pridružili pripadnici antiratnog pokreta i pokreta za prava crnaca i žena, pa se incident pretvorio u sedmodnevne ulične demonstracije protiv diskriminacije.

Na prvi Pride u Zagrebu, održan krajem lipnja 2002. bačen je suzavac, a po riječima organizatora povrijeđene su i maltretirane 32 osobe. Prošlogodišnja povorka prošla je mirno, a održana je kao podrška zakonskim inicijativama za uvođenje prava na različite seksualne orijentacije u zakonske odredbe.

(Hina) xam ymd

Pročitajte više