Oligarh protiv "cara": Treći najbogatiji Rus želi Putinu uzeti premijersku poziciju

JEDAN od najbogatijih Rusa nije se držao neslužbene zabrane ruskih vlasti da se oligarsi ne trebaju baviti politikom te je najavio da će se sa aktualnim premijerom Vladimirom Putinom natjecati za mjesto predsjednika vlade.

Metalurški i rudarski magnat, 46-godišnji Mikhail Prokhorov, je u subotu izabran za predsjednika liberalne stranke "Prava stvar" te je odmah obećao da će se sa boriti protiv Putinove stranke Ujedinjena Rusija. "Naša država se zove Ruska Federacija, no po strukturi je carstvo", kazao je oligarh i dodao kako u Rusiji vrijede samo predsjedničke ovlasti.

Bogatstvo od 17,8 milijardi dolara

"Moramo preuzeti parlament tako što ćemo u budućnosti postati druga najveća stranka, a kasnije i najveća", rekao je svojim stranačkim kolegama Prokhorov. Premijer Vladimir Putin već neko vrijeme razmišlja o povratku na predsjedničko mjesto na kojem je bio od 2000. do 2008. godine. No, na tom putu mu stoji aktualni predsjednik, Dmitrij Medvjedev, kojega je sam postavio da mu "čuva" tu poziciju na kojoj nije mogao ostati zbog ustavnih ograničenja. Medvjedev je najavio da bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika, no i da ne može zamisliti da se bori protiv Putina.

Magazin Forbes Prokhorovo bogatstvo procjenjuje na oko 17,8 milijardi dolara. Njegov politički debi se dogodio uoči parlamentarnih izbora u prosincu i predsjedničkih izbora u ožujku sljedeće godine. Malo je političkih stručnjaka koji vjeruju da se ovaj oligarhu odlučio upustiti u političke vode bez blagoslova Kremlja. Posljednji oligarh koji je pokušao rušiti Putina bio je Mihail Hodorkovski koji je 2003. godine uhićen.

Zapadu je Prokhorov poznat po navodnom skandalu sa prostitutkom u Francuskoj 2007. godine te po vlasništvu u NBA klubu New Jersey Nets.

Pročitajte više