Treći svijet mogao bi ostati bez nove pomoći na summitu G8

ZEMLJE Trećeg svijeta mogle bi ostati bez značajnije nove pomoći ako čelnici skupine G8 na summitu u Francuskoj predstojećeg vikenda, raspravu posvete samo suzbijanju terorizma i pitanjima obnove Iraka i Afganistana, kažu organizacije za pomoć zemljama u razvoju.

Organizacije kao što su Oxfam, Jubilej južne Afrike i NEPAD, uputile su apel Skupini najrazvijenijih zemalja svijeta G-8 da na svojem summitu u Evianu 1-3. lipnja ne zaborave Afriku. Njihovu pozivu ovoga se tjedna pridružio i Bob Geldof, irski muzičar poznat po velikom rock koncertu za pomoć gladnima u Africi 1985.

Domaćin skupa, francuski predsjednik Jacques Chirac, obećao je da će se problemi Trećeg svijeta naći na dnevnom redu, no skupine za pomoć i neki analitičari su skeptični.

"Postoji opasnost da će summitom dominirati pitanja rata i mira i obnove Iraka", rekao je Neville Gabriel, glasnogovornik Jubileja južne Afrike, skupine koja traži veći otpis dugova zemljama najsiromašnijeg kontinenta.

Od 110 milijardi dolara otpisa dugova, obećanih na konferenciji G-8 u Koelnu 1999., do sada je prema "Shemi za prezadužene siromašne zemlje", otpisana trećina odnosno 36.3 milijardi dolara, pri čemu je samo osam zemalja dobilo veće otpise.

"Pesimistični smo da će se puno postići u Evianu", rekla je glasnogovornica Oxfama, koji se zalaže za suzbijanje siromaštva u svijetu. Doprinos skupine G-8 pravednijim ugovorima o trgovini, ublažavanju tereta dugova i financiranju zdravstva u Trećem svijetu, ona je ocijenila trojkom na ljestvici od 1 do 10.

Skupinu G-8 čine SAD, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Kanada plus Rusija.

Više od 600 milijuna stanovnika subsaharske Afrike živi s manje od jednog dolara dnevno, a 40 posto djece nikada nije pohađalo školu, prema podacima Oxfama i Programa UN-a za razvoj (UNDP).

Afričke zemlje žele dobiti podršku G-8 za ambicioznu panregionalnu inicijativu NEPAD - za smanjenje siromaštva, jačanje demokracije, olakšanje tereta vanjskih dugova koji se procjenjuje na 300 milijardi dolara, te osiguranje pristupačnih lijekova za AIDS.

No politički analitičari ocjenjuju da u G-8 smatraju kako ključni promotori NEPAD-a nisu ispunili obećanja o borbi protiv korupcije, namještenih izbora i kršenja ljudskih prava na kontinentu u zamjenu za veća strana ulaganja.

Američki predsjednik George Bush u utorak je potpisao zakon o financiranju borbe protiv AIDS-a u Africi s 15 milijardi dolara u idućih pet godina, a EU je pozvana da ispuni svoj dio obećanja.

Subsaharska Afrika ima rekordnih 28 milijuna zaraženih virusom HIV-a, a većina njih ne može priskrbiti skupe antivirusne lijekove unatoč sniženim cijenama nekih farmaceutskih kuća.

Prema posljednjim dostupnim podacima, iz ožujka 2002., samo je 36.000 Afrikanaca primilo lijekove za HIV/AIDS, što predstavlja 0.01 posto zaraženih na kontinentu.

Pročitajte više