Trećina vojnika koji su ratovali u Iraku boluje od mentalnih poremećaja

TREĆINA američkih vojnika koji su se vratili iz Afganistana ili Iraka boluje od neke vrste mentalne ili psihosocijalne bolesti, pokazala je nova studija Medicinskog sveučilišta u Kaliforniji, prenosi CNN.

Studija je napravljena na uzorku 103 tisuće povratnika iz rata koji su zatražili pomoć u Uredu za veterane. Pokazala je da na razvijanje posttraumatskog stresa nije utjecala rasa niti spol vojnika, međutim, zaključeno je da je najmlađa skupina ispitanih, između 18 i 24 godine, bila najviše pogođena mentalnim bolestima.

"Zato što su mladi, najvjerojatnije su u vojsci najniže rangirani, i zbog toga je veća mogućnost da su izloženi izravnim borbama nego njihove starije kolege", piše u studiji.

No, autori istraživanja tvrde da ovi rezultati ne vrijede za cijelu vojsku, pošto je napravljeno na uzorku onih koji su zatražili pomoć od Ureda za veterane. Međutim, upozorava na potrebu za prevencijom pojave mentalnih poremećaja uzrokovanih sudjelovanjem u borbama, pogotovo kod mlađih vojnika.

PTSP je tjeskobni poremećaj koji se događa nakon što oboljeli iskusi ili svjedoči traumatizirajućem događaju, a vodi depresiji, zlouporabi opojnih sredstava, problemima s pamćenjem i spoznavanjem, kao i drugim tjelesnim i duševnim bolestima.

Ovaj je poremećaj zasada dijagnosticiran kod 13 posto vojnika koji su se vratili iz Iraka ili Afganistana, što je još uvijek manje od 15.2 posto veterana iz Vijetnama oboljelih od PTSP-a.

A.B.

Pročitajte više