Trener koji je ilegalno zauzeo državni prostor je voditelj u javnoj ustanovi

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Bivši glavni trener hrvatske seniorske reprezentacije u hrvanju Nikola Starčević kupio je stan u Tomaševićevoj ulici u Zagrebu te u njega uselio 20-ak stranih radnika, a onda je ilegalno zauzeo prostoriju u dvorištu koja pripada Državnim nekretninama.

Iz Državnih nekretnina su Indexu potvrdili da je Starčević odbio predati ključ stana njihovom predstavniku te da mu je odbio dati zatraženu dokumentaciju. Starčević, koji je javnosti najviše poznat po svojim sportskim uspjesima, donedavno je radio kao vanjski suradnik na Kineziološkom fakultetu, a od 2022. godine je voditelj Veteranskog centra čiji je osnivač Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Dakle, zaposlenik na visokoj poziciji javne ustanove koju je osnovalo ministarstvo već danima odbija predati ključeve objekta koji je u vlasništvu Republike Hrvatske. U međuvremenu smo doznali i da je Grad Gospić u više navrata slao pritužbe na adrese nekoliko ministarstava jer Starčević, tvrde, kao predsjednik Zajednice sportova Grada Gospića do danas nije podnio financijsko izvješće za 2021. godinu i opravdao potrošenih čak 1.300.000 kuna iz proračuna.

Dogradonačelnica Gospića: Za vrijeme Starčevića je došlo do niza nepravilnosti u Zajednici sporta. Do danas nismo saznali gdje je potrošeno milijun i tristo tisuća kuna

Dogradonačelnica Gospića Kristina Prša za Index je kazala da je cijela situacija u sportskoj zajednici oko Nikole Starčevića jedna velika saga. On je na čelu zajednice bio do prosinca prošle godine, kada ga je na tom mjestu zamijenio Danijel Tušak.

"Ima jako puno nepravilnosti u Zajednici sportova, da ne znam odakle bih krenula. Sve je počelo 2021. godine, kada je on bio na čelu te zajednice. U prosincu prošle godine zamijenio ga je Danijel Tušak. Održana je Skupština Zajednice sportova na koju se javio samo Tušak. kojeg su članice zajednice izabrale. Starčevićeva se smjena tražila zbog brojnih nepravilnosti u radu zajednice koje je on kao odgovorna osoba uzrokovao.

Nije donio financijski plan na vrijeme, postupio je suprotno Zakonu o udrugama, Zakonu o računovodstvu i poslovanju neprofitnih organizacija, nije podnio izvješće Gradu Gospiću, pa je do danas ostalo nerazjašnjeno na što su utrošena sredstva od 1.300.000 kuna u 2021. godini.

U više navrata smo ga preko odvjetnice upozoravali na to. Do danas nismo dobili izvješće. Na što je potrošeno preko milijun i tristo tisuća kuna, ostaje nerazjašnjeno. Naime, Grad Gospić, kao i svi drugi gradovi, potpisuje ugovor sa Zajednicom sportova i ona je obavezna taj novac trošiti sukladno programu javnih potreba u sportu koji je usvojilo Gradsko vijeće Grada Gospića.

Zajednica je raspisala javni poziv na koji su se javljale sportske udruge, pa je na osnovu zahtjeva Grad isplaćivao novac. Naravno da se taj novac mora opravdati. Mi moramo imati dokaz na što je novac potrošen jer je ipak riječ o javnom novcu. 

Do dana današnjeg tu informaciju nemamo. Kao tadašnja članica skupštine upozoravala sam sve članove na to. Sve smo prijavljivali ministarstvima, i to na više adresa. Podnijeli smo prijavu Ministarstvu financija, Ministarstvu uprave te Ministarstvu turizma i sporta. Nikakav povratni odgovor nismo dobili", kazala nam je Prša.

Kazala nam je i da je velik broj spornih slučajeva oko Starčevića. Dodala je i da je 2022. godine Starčević prodao kombi-vozilo Zajednice sportova Grada Gospića trećoj osobi, a novac nije uplaćen na žiro račun, već je Starčeviću na ruke ta osoba dala novac koji je on naknadno uplatio na račun Zajednice sportova. Riječ je, kako kaže, o iznosu od 165 tisuća kuna.

Tražili njegovu smjenu u Zajednici sportova, više ne radi na fakultetu, ali ga je zato zaposlilo ministarstvo 

Starčević je od 2022. godine zaposlenik Veteranskog centra koji je pod ingerencijom Ministarstva branitelja, što su nam i potvrdili iz ove javne ustanove. Posao je, kažu, dobio na natječaju.

"Nikola Starčević je zaposlenik Veteranskog centra od 2022. godine, na radnom mjestu stručnog voditelja, na koje je zaposlen na temelju javnog natječaja", odgovorili su nam iz Veteranskog centra.

Nikola Starčević; Foto: Igor Kralj/PIXSELL 

Prije toga Starčević je radio kao vanjski suradnik na Kineziološkom fakultetu, gdje je od 2016. do 2018. godine bio zaposlen kao asistent na predmetu Hrvanje. 2022. godine priključio se u provedbu nastave na predmetu Preživljavanje u prirodi, gdje je proveo svu nastavu u akademskoj godini 2021./2022. u suradnji s izv. prof. dr. sc. Draženom Harasinom, piše na stranicama KIF-a. 

Indexu su potvrdili da su 2022. godine sa Starčevićem raskinuli suradnju.

"Nastavno na vaš upit, obavještavamo vas da Nikola Starčević ne predaje na predmetu Hrvanje te nije zaposlenik Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Nikola Starčević sporazumnim raskidom ugovora od 2022. godine više nije zaposlenik Kineziološkog fakulteta u Zagrebu", odgovorili su nam iz KIF-a.

Prema pisanju portala Lika online, Starčević je u rujnu prošle godine obranio doktorski rad na temu Strukturna analiza početaka tehničko-taktičkih elemenata vrhunskih hrvača na Olimpijskim igrama. Portal piše da je Starčević pred stručnim povjerenstvom prezentirao svoje dugogodišnje istraživanje koje ima velik potencijal unaprijediti shvaćanje tehničko-taktičkih elemenata u hrvačkom sportu. 

Obrani su prisustvovali predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora, Sportskog saveza grada Zagreba, Hrvatskog hrvačkog saveza te brojni drugi, uključujući generala Josipa Lučića, ravnatelja Veteranskog centra.

Ilegalno zauzeo državni prostor. Državne nekretnine: Sreli smo ga, nije nam htio dati ključeve

Prostorija koju je Starčević zauzeo i u kojoj navodno, prema pričanju susjeda, planira napraviti kuhinju za radnike pripada tvrtki Državne nekretnine. Kada su ga novinari Indexa pitali je li mu u redu da jedan vlasnik zauzme prostoriju u zgradi koja nije u njegovom vlasništvu, kratko je prokomentirao da on u tome ne vidi problem i ušao je u stan.

Kasnije su novinari Indexa pozvonili na vrata stana koji iznajmljuje kako bi ga pitali što misli o odgovoru koji su Državne nekretnine poslale Indexu, no nije se odazivao, a nekoliko minuta kasnije, kada su pričali sa susjedima u stubištu na katu iznad, žurno je napustio stan i zgradu.

Iz Državnih nekretnina za Index su odgovorili da su početkom siječnja izvršili očevid predmetnog stana te da su ustanovili da ga "možebitno koristi N. S." "Zatražena je relevantna dokumentacija od općinskog državnog odvjetništva radi utvrđivanja pravnog stanja predmetnog stana, kao i dokumentacija od navedene fizičke osobe kojom može dokazati pravo korištenja stana", navode.

Nakon toga je obavljen još jedan očevid. Tada u prostoriji nisu zatekli nikoga, no vratili su se, pri čemu su sreli N. S. "Očevidom 21. veljače 2024. fizička osoba N. S. nije predala svoj ključ od stana predstavniku ove tvrtke, niti je bio moguć ulazak u stan. Fizička osoba do sada nije tvrtki dostavila zatraženu dokumentaciju, a o kojoj će između ostaloga ovisiti daljnje postupanje u odnosu na navedeni stan kojim tvrtka upravlja od siječnja ove godine", rekli su.

"S obzirom na gore izloženo, nužno je utvrditi cjelovito pravno i činjenično stanje predmetnog stana, a koje radnje su u tijeku, kako bi okončanjem istih adekvatno zaštitili interese RH. Bitno je istaknuti kako nećemo dopustiti neovlašteno korištenje predmetnog stana ni da se izvode preinake ili radovi bez znanja i odobrenja", poručili su iz Državnih nekretnina.

Susjeda: Koliko nam je poznato, u prostoriji želi napraviti kuhinju za strane radnike

Kako su Indexovim novinarima ispričali susjedi, Starčević je prije nešto manje od godinu dana kupio stariji stan u prizemlju zgrade u centru Zagreba i rekao im da će ga renovirati i u njega se useliti sa suprugom. No umjesto građevinskih radnika, susjedi kažu da su vidjeli samo ljude koji unose metalne krevete na kat, a nedugo zatim pojavili su se i strani radnici. 

"Koliko je nama poznato, on je u stanu renovirao samo kupaonu, odnosno ugradio je četiri tuša. Mi pretpostavljamo da je to napravio u prostoru gdje je bila kuhinja te da u stanu nema kuhinje. Koliko ja znam, on je rekao da u toj prostoriji od Državnih nekretnina planira njima napraviti kuhinju, zato smo i pretpostavili da u stanu nema kuhinje.

Nemojte me krivo shvatiti, nemamo mi ništa protiv stranih radnika, mi ih razumijemo. Jedno vrijeme su pušili po stubištu, jer valjda nemaju gdje u stanu, cijela zgrada je bila kao dimnjak, pa su postavili znak da je zabranjeno pušenje. Evo i danas je bio čovjek iz Državnih nekretnina, mjerio je tu nešto i gledao", kazala je Indexu jedna od susjeda. 

Pročitajte više