trgovska gora: prosvjed protiv gradnje odlagališta za radioaktivni otpad

Pedesetak aktivista nevladine ekološke udruge Kostajničke alternativne scene (KAOS) iz Hrvatske Kostajnice danas je na Trgovskoj Gori kod Dvora održalo prosvjedni skup protiv planirane gradnje odlagališta za nisko i srednjoradioaktivni otpad (RAO) na tom području. L

Protivnici gradnje nuklearnog odlagališta na Trgovskoj Gori nosili su plinske maske i transparente s natpisima "Una-nema tih kuna" i "Trgovska gora - ne, hvala", a predsjednik KAOS-a Danijel Pavlić ustvrdio kako Trgovska gora nije pogodna za gradnju odlagališta opasnog otpada.

S prosvjeda je upućeno pismo predsjedniku Vlade Ivici Račanu sa zahtjevom "da razumno razmotri odluku o ratifikaciji Sporazuma o NE Krško", "da spriječi ekološku bombu dok još nije kasno", kao i "da se iz Prostornog plana Republike Hrvatske izbaci Trgovska gora kao lokacija za odlagalište RAO-a.

"Hrvatska nema obvezu zbrinjavanja radioaktivnog otpada i bila bi jedina država na svijetu koja ima odlagalište i otpad, a nema nuklearnu elektranu", rekao je Pavlić.

"Slovenija prema Europskoj uniji ima obavezu ispoštovati direktivu i do 2008. godine odabrati lokaciju i do 2013. izgraditi i pustiti u pogon odlagalište. Smatramo da zbog toga Hrvatska i HEP nemaju nikakve obveze prema izgradnji odlagališta RAO koje bi proizašle iz buduće nuklearne regulative Europske unije, čak ni po novom međunarodnom ugovoru o NE Krško", rekao je Pavlić.

"KAOS i lokalno stanovništvo neće prekriženih ruku čekati buldožere, nego ćemo svojim tijelima blokirati pristup Trgovskoj gori", izjavio je Pavlić.

Ekolozi KAOS-a su upozorili da ljudi na tom području žive od šume, plodova prirode i divljači kojom je taj kraj bogat, te bi gradnja odlagališta RAO-a uništila mogućnost normalnog i zdravog života na tom području.

Pavlić je rekao da je Trgovska gora trusno područje, s velikim izvorištima vode, da se u blizini se nalazi čista i nezagađena rijeka Una. U krugu od 50-ak kilometara od budućeg odlagališta su Lječilište Topusko i Tvornica dječje hrane Hippa u Glini, rekao je dodajući da bi gradnja odlagališta dovela u pitanje i njihov opstanak.

Podsjetio je da se gradnji odlagališta na Trgovskoj gori u dva navrata usprotivila i Skupština Sisačko-moslavačke županije, koja je tražila izbacivanje Trgovske gore kao lokacije za RAO iz državnog Prostornog plana.

Uoči prosvjeda na Trgovskoj gori, aktivisti KAOS-a prosvjedovali su i na cesti između gradskog parka i crkve Sv. Nikole u Hrvatskoj Kostajnici.

(Hina) malj jn

Pročitajte više