Tri mlade Ruskinje koje su ubile oca dok je spavao mogle bi biti oslobođene

Screenshot: You Tube

ZA tri sestre iz Moskve optužene za ubojstvo oca tužiteljstvo razmatra odbacivanje optužbe, javlja BBC.

Njihov odvjetnik Alexei Parshin rekao je medijima kako je glavni tužitelj izjavio da bi mogao odustati od kaznenog progona.

Tri sestre ubile oca u snu jer ih je tukao i zlostavljao

Naime, u srpnju 2018. godine sestre tinejdžerke Khachaturyan izbole su na smrt svog oca dok je spavao. Otac ih je tukao i seksualno zlostavljao, zbog čega su brojni Rusi tražili njihovo puštanje.

Više od 350.000 ljudi potpisalo je peticiju podrške sestrama. A ovaj slučaj doveo je i do izrade novog zakona protiv obiteljskog nasilja. Aktivisti za ljudska prava tvrdili su da sestre nisu zločinci, već žrtve jer nisu imale načina da dobiju pomoć i zaštitu od oca zlostavljača.

Istražna komisija prvo ih je optužila za ubojstvo s predumišljajem

Krestina, Angelina i Maria Khachaturyan, koje su u vrijeme ubojstva imale 17, 18 i 19 godina, istražna komisija optužila je za ubojstvo s predumišljajem za koje je predviđena kazna do 20 godina.

No Parshin je rekao kako tužitelj sada ima novi stav o ovom slučaju te smatra da je riječ o samoobrani. Istražna komisija stoga sada ponovo mora pregledati slučaj.

“Nadam se da će nakon toga slučaj biti zatvoren za djevojke. Mislim da će to trajati još mjesec ili dva”, rekao je Parshin.

Sestre sada žive odvojeno i ne smiju međusobno komunicirati

Inače, sestre sada žive odvojeno i ne smiju međusobno komunicirati ni razgovarati s novinarima i ni s kim tko je povezan sa slučajem.

Tužiteljstvo sada smatra da je riječ o samoobrani

Zamjenik tužitelja Viktor Grin, prema Parshinovim riječima, smatra da istražna komisija nije uzela u obzir okolnosti koje su mlade djevojke nagnale na ubojstvo.

Prema Grinovom mišljenju, očevo ponašanje predstavljalo je stvarnu prijetnju sigurnosti sestara, što je opravdalo njihovo nastojanje da pribjegnu bilo kojem načinu obrane.

Pročitajte više